Пт. 29 Березня 2024

Стало відомо, у скільки українцям обійдеться новорічний стіл

Експерти розповіли, як цього року зміняться ціни на традиційні продукти до новорічного столу українців. Про це повідомляють  Vesti.ua, пише agronews.ua.

Експерти зазначають, що цього року новорічний стіл, в порівнянні з минулим роком, подешевшає. І, перш за все, внаслідок того, що сьогодні на прилавках в достатку недорогих овочів – основні складові салатів і гарнірів. Втім, у здешевленні економісти бачать тривожні симптоми.

“Товар, може, і хотіли б продати дорожче, але не всі готові дорожче купити. Наприклад, Борщова група подешевшала, у порівнянні з минулим роком, а все тому, що люди стали біднішими. У грудні ціни на овочі теж серйозно не зміняться – хіба що підвищаться на копійки”, – прогнозує економіст Олег Пендзин.

Приблизно така ж ситуація і з м’ясом – за рік воно сильно не дорожчало. А, за даними Національної асоціації виробників м’яса і м’ясопродуктів “Укрм’ясо”, курятина навіть подешевшала. Свинина і баранина залишилися в тій же ціні, що і на початку року, підвищилися ціни на телятину, яловичину і ковбасні вироби.

Перед святами м’ясо може подорожчати через підвищений попит

Подальше підвищення цін ближче до Нового року можливе, запевняє голова Асоціації Володимир Попов. Причина – підвищений попит, якого протягом року не було зовсім.

“Українці стали менше їсти м’яса, якщо в 90-ті на душу населення припадало по 72 кілограми, то зараз 32-34 кілограми на рік. Ціни на м’ясні вироби вже захмарні, на ковбаси, зокрема”, – говорить Попов.

Зазначається, що вже сьогодні в середньому, яловичину продають по 150-200 гривень за кілограм, свинину – в межах 150 гривень за кілограм. А ближче до свята, якщо буде попит, цінники можуть додати як мінімум 10%.

Риба і морепродукти, на думку Олега Пендзіна, не мають відчутно подорожчати до Нового року. Але для цього не має дорожчати долар. “Не секрет, що вже зараз на ввезений товар ціна долара – по 30 гривень”, – пояснює Пендзін.

Ціни на рибу особливо не зростуть, якщо долар не буде дорожчати

Він зазначив, що виникнуть проблеми з червоною ікрою, оскільки у двох найбільших світових регіонах промислу червоної ікри – в Росії та на Алясці – фіксується істотне зниження вилову лососевих, через що делікатес вже дорожчає в опті. Якщо минулого року за кілограм просили близько 900 гривень, то зараз, за інформацією керівника інформаційного агентства з рибальства Олександра Савельєва, оптові ціни ікри горбуші досягають 1,4 тисячі гривень. Минулого року середня баночка ікри обходилася у 250 гривень. Цього року, вважають експерти, баночки просто стануть менше.фото Vesti.ua

“Минулого року з’явився розширений експеримент: замість класичних маленьких баночок ікри, до яких ми звикли – 125 грамів, – стали робити 90-95 грамів. Потім з’явилися баночки по 50 грамів. Не виключаю, що найбільш популярними в цьому році стануть баночки по 50 грамів. Люди не відмовляться від ікри зовсім, але при цьому стануть набагато менше її купувати. Статистика покаже, що люди за вагою купили набагато менше”, – говорить нам директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

“У чому не буде дефіциту, так це в оселедця, яку беруть для традиційної “шуби” – її й багато, й ціна нормальна”, – підкреслює Олег Пендзин.

Голова Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко не виключає і подорожчання імпортних фруктів, але тільки в разі зростання курсу долара.

Дешевих бананів на Новий рік в Україні можна не чекати

“Імпортери прораховують ризики наперед, закладаючи в товар курс набагато більше, ніж є насправді – скажімо, 30 гривень за долар. Якщо він росте, відповідно і ціни теж. Минулого року курс був 23-24 гривень, а зараз – 28,5 гривні. Тому у нас і немає дешевих мандаринів, яблук, бананів і так далі”, – підкреслив він.

“Багато чого з того, що було на столах минулого року, в цьому не буде. Це стосується дорогих імпортних товарів – екзотичних фруктів, хамонів, салямі. Все буде вітчизняне, що дешевше. Та й алкоголь вже не нарозхват в магазинах. Українці переходять на спиртне власного виробництва – на самогон, наливки. А традиційне вітчизняне шампанське як коштувало в межах 100 гривень минулого року, так і в цьому буде коштувати”, – резюмує Олег Пендзин.

Те, що перевантажених столів цьогоріч у багатьох не буде, прогнозує й Олексій Дорошенко. “Можливо, все буде, так само як і минулого року, але з меншою кількістю продуктів. Якщо раніше приготоване на Новий Рік доїдали 4-5 січня, в цьому році банкет явно буде скромніше”, – вважає Олексій Дорошенко.


Залишити коментар