Чт. 28 Березня 2024

Постраждалим від посухи аграріям можуть відмінити сплату ПДВ

Аграрії, які постраждали від посухи, мають до 20 лютого 2021 року подати відповідні документи, щоб їм не нарахували ПДВ. Які саме документи потрібно підготувати оприлюднено під час онлайн вебінару «Підтвердження господарської діяльності для уникнення нарахування «умовного» ПДВ при загибелі врожаю через отримання сертифікату Торгово Промислової Палати про обставини непереборної сили» під головуванням заступниці голови Всеукраїнської аграрної ради з питань податкової політики Ольги Богданової. Про це повідомляє agronews.ua.

За словами Ольги Богданової, не буде умовного нарахування ПДВ, якщо аграрії доведуть, що форс-мажорні обставини є господарською діяльністю і це буде підтверджено сертифікатом ТПП.

Також, щоб не втратити статус платника 4 групи єдиного податку (в разі недотримання критерію 75% частки сільськогосподарського товаровиробництва), відповідно до статті 298.8.4 Податкового Кодексу України сільгосптоваровиробнику необхідно разом із декларацією по єдиному податку подати до 20 лютого 2021 року до ДПС рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили.

Для отримання сертифікату ТПП, агропідприємство має подати наступні документи:

– наказ про створення комісії з обстеження посівів та фіксування площі, на якій сталась загибель урожаю;

– акт обстеження з включенням представників місцевих рад чи державних адміністрацій. Важливо, щоб чітко була зазначена причина загибелі урожаїв. Якщо це через погодні умови, то обов’язково має бути посилання на інформацію, зазначена у довідці Гідрометцентру про погодні умови;

– копія розпорядження голови РДА про створення комісії щодо обстеження таких полів;

– протокол засідання обласної/районної комісії ДСНС або експертний висновок щодо класифікації ситуації, що склалась на території господарства;

– статистична звітність про співвідношення зібраного та постраждалого урожаю;

– фото-, відеозйомка полів, де загинув урожай;
наказ керівника підприємства відповідно до результатів обстеження полів щодо списання урожаю, пересівання, використання під сидерати тощо.


Залишити коментар