Чт. 25 Квітня 2024

Іноземні інвестиції за січень-жовтень 2020 року впали в 20 разів

Саме про таке падіння ідеться в сьогоднішньому повідомленні від НБУ (https://cutt.ly/1hxm6Ae). Якщо в 2019 році за цей період в Україну чистий приплив іноземних інвестицій становив 4,5 мільярди доларів США (із них 2,9 млрд дол. США – реінвестування доходів), то в поточному році це мізерних 221 млн вічнозелених.

Такий карколомний провал – прямий результат знищення інвестиційного іміджу нашої країни, яку влаштувала Зе Команда. Велика частина нищення цього іміджу припадає на пограбунок інвесторів у ВДЕ, який був успішно здійснений цього року. Бо міжнародні інвестори не лохи і не спішать мати справи із тими, хто не виконує договорів і викручує інвесторам руки.

Звісно, розкуркулення “зелених” – не єдиний фактор. Є ще зростання рівня корупції, цілковитий трешняк із судовою системою, зростання впливу олігархів, демонтаж антикорупційних механізмів та інституцій і ще багато чого іншого. Але він став найвиразнішою ілюстрацією того, як в нас витирають ноги об інвесторів.

Окремо для тих, хто хоче розказати про вплив коронакризи одразу скажу – не варто тягнути її сюди. Хоча б тому, що за даними UNCTAD в першій половині цього року падіння прямих іноземних інвестицій у світі складало 49%. Це скорочення в половину, а не в 20 разів.

Тому я вітаю із цим видатним результатом нашу владну коаліцію, виборців Зеленського і Слуги Народу, а також всіх тих розкуркулювачів та інформаційних хунвейбінів (зокрема – багатьох журналістів) які підтримали грабунок. Ви зробили це разом.

Андрій Зінченко


Залишити коментар