Пт. 29 Березня 2024

В Україні немає законного механізму передачі держземель, які перебувають у постійному користуванні, громадам – Апостол

Апостол

В Україні вже багато років гостро стоїть питання передачі частини сільськогосподарських земель Національної академії аграрних наук у розпорядження Держгеокадастру для подальшої приватизації. Але механізм передачі до сих пір не розроблено. Чому так сталося, на своїй сторінці у Фейсбук аналізує громадський і політичний діяч, учений Михайло Апостол. Про це повідомляє agronews.ua.

“НААН ігнорує передачу 30 підприємств на приватизацію”, – така інформація заповнила інтернет, офіційні сайти та численні видання України. Правда чи перекладання провини через свою безпорадність? Спробую пояснити ситуацію як радник Президії НААН на громадських засадах”,- зауважив Апостол.

Михайло Апостол пояснив, що близько 5 років НААН разом з ним намагалися знайти механізм щодо відмови від понад 100 тисяч га с/г угідь та передачі їх в розпорядження Держгеокадастру, а ДП НААН – до Фонду держмайна для приватизації. На жаль, Урядом жодного законного механізму так і не було розроблено.

Нині в користуванні академії перебувають 465 тис га землі с/г призначення, в тому числі, 364 тис. га. ріллі. Сьогодні це близько 1% від усіх с/г угідь.

“У Міноборони, Міносвіти, колишньому МінАПК землі не менше. Але як вона використовується і хто нею користується, тут немає жодної офіційної інформації. Я вже не кажу про невідому долю 400 тисяч га невитрибуваних паїв, біля 1, 5 млн. га непереоформленої спадщини”, – наводить він дані.

У 1990-ті роки в користуванні НААН було більше 900 тис га. Більшу частку земель, якими перестала користуватися НААН, було передано Кабміном в різні часи під приватизацію, в користування, під фермерські господарства, довгострокову оренду, місцевим громадам, ОСГ.

І ось знову звинувачення: “Національна академія аграрних наук України не здійснює жодних заходів щодо передачі Фонду державного майна державних підприємств, які мають бути приватизовані відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України від 12 серпня 2020 р. № 1010-р «Про передачу об’єктів державної власності до сфери управління Фонду державного майна”. А це 30 державних підприємств структури НААН.

“І це не просто ДП. Це ще земля, частина якої без кадастрового номеру і технічної документації. Це – науковий потенціал, який просто виживав в останні десятиріччя не завдяки державі, а всупереч, це наша інтелектуальна власність. Так ось за якими правилами і за яким механізмом це все передати, як було сказано вище? А передати дійсно потрібно якнайшвидше та з надією, що вони попадуть після приватизації в надійні руки. А сьогодні віз і нині там”, – підсумовує Михайло Апостол.


Залишити коментар