В одеському ботсаду збирають врожай полуничного дерева
В одеському ботанічному саду збирають врожай екзотичного дерева – кудранії. Друга назва цієї рослини «полуничне дерево».
Про йдеться у матеріалі Seeds.
У цю пору року гілки кудранії покриваються їстівними великими соковитими червоними ягодами, які за смаком нагадують одночасно хурму, інжир і кавун.
«Листопадне дерево або кущ 8-18 м. Природний ареал: Китай, Японія. В ботанічному саду ОНУ інтродуковано насінням в 1982 році. Зимостійка та посухостійка рослина. Плодоносить щорічно», – повідомили в ботсаду.
Кудранія належить до родини тутових. Це багаторічне листопадне дерево з широкою і розлогою кроною, тривалість життя якого становить в середньому 50 років.
Використовуючи правильну агротехніку полуничне дерево цілком може виростати в південних і центральних районах України, а ось для вирощування його в більш північних регіонах буде потрібно укриття в зимовий період.
Плоди полуничного дерева не тільки смачні, але і дуже корисні для здоров’я. Вони містять великий відсоток цукру, вітамінів С, В, Р, а наявність великої кількості заліза сприяє застосуванню плодів при лікуванні недокрів’я, виразки дванадцятипалої кишки і шлунку, печії. Ягоди кудранії знижують артеріальний тиск і покращують обмін речовин, а відвар кори має бактерицидні властивості і сприяє загоєнню ран.
Оскільки плоди полуничного дерева погано зберігаються, їх необхідно переробити одразу ж після збору врожаю.
Ягоди їдять в сирому вигляді, варять варення та джеми, а соковиту м’якоть плодів використовують для виготовлення компоту, соку і морсу. Часто ягідки сушать і потім заварюють як чай.
Залишити коментар