Пт. 20 Грудня 2024

Вирощування амаранту набирає великої популярності серед українських фермерів

Наразі амарант набуває неймовірної популярності в Україні а інвестувати в його вирощування надзвичайно вигідно. Про це розповів Олександр Дуда, голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції під час торгової платформи українських виробників «Ніші. Технології. Інвестиції», організованої агромедіа-агенцією Sapienza.

Наразі, за словами експерта, амарантова галузь на злеті, а з часом Україна навіть може стати найбільшим виробником амаранту у світі. Однак вирощування амаранту в Україні нині доводиться навіть дещо стримувати.

«Минулого року був сплеск зацікавленості фермерів у вирощуванні амаранту. В цьому, 2020 році, ми вимушені були стримувати людей вирощувати амарант.

Як це робилося? Тобто продавали насіння на 15-20 гектарів для того, щоб люди випробували технології та мали гарантований ринок збуту і не було перевиробництва.

І цю тенденцію – коригування потреб переробної промисловості і можливості вирощування, ми намагатимемось підтримувати і надалі, розвиваючи зовнішні ринки збуту продукції», – розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.

Причин, чому амарант набуває популярності неймовірно багато, каже Олександр Дуда. Амарант є однією з найбільш посухостійких культур, потенціал врожайності зеленої маси досягає 250 т/га, насіння – до 5 т/га. Амарант має багатий хімічний склад (сквален, поліненасичені жирні кислоти, макроелементи, вітаміни), а також найбільший вихід білка з 1 га (15-17% в сухій вегетативній масі). Білком багаті як насіння, так і зелень.

На те є одразу кілька переваг:

  • у нас родючі ґрунти;
  • за багатьма якісними показниками насіння амаранту, вирощене в Україні, перевершує індійське, пакистанське та перуанське;
  • достатня кількість сонячної інсоляції дозволяє отримати максимальну продуктивність;
  • витрати на вирощування насіння амаранту не перевищують 400$/га.

До того ж амарант – високорентабельна посухостійка сільськогосподарська культура, відмінний попередник в сівозмінах. Амарант придатний для весняних, поукосних та пожнивних посівів, каже Олександр Дуда.

“Амарант – неймовірно цікавий для бізнеса. Ця рослина не тільки унікальна за своїми лікувальними властивостями, її насіння та вегетативна маса є сировиною для глибокої переробки (фармпрепарати, косметичні засоби, продукти харчування, біодобавки, корми)”, – додає експерт.

З амаранту в Україні виробляють доволі широкий спектр продукції: олію, борошно, крупи, пластівці, панірувальні сухарі, хлібо-булочні, кондитерські та макаронні вироби, швидкі сніданки, хлібці, фармацевтичні препарати та косметичні засоби, йогурти, горілчані вироби, медовий амарант, прикормки для риб, суміші для дитячого харчування, гранолу, корми для сільськогосподарських та свійських тварин, попамарант, екстракти, фіто-чай, мікрогрін, трав’яні гранули.

 


Залишити коментар