Пт. 29 Березня 2024

Самий екологічно чистий футбольний клуб: трава з перероблених відходів, газонокосарки на сонячних батареях

«Форест Грін Роверс» заснований більше 130 років тому (в 1889 році), виступає в четвертому за значущістю дивізіоні Англії, але знаменитий тим, що є найбільш екологічно чистим, самим «зеленим» і найбільш веганським футбольним клубом в світі.

У 2010 році, коли «Форест Грін Роверс» переживав важкі часи, його придбав мільйонер Дейл Вінс, власник компанії Ecotricity – людина, сильно стурбований проблемами навколишнього середовища і принциповий веган. Основні види діяльності його компанії – сонячні батареї, отримання енергії від вітряних установок, організація пунктів зарядки електромобілів, також він першим у Великобританії почав поставляти на ринок екологічний газ.

Вінс прийняв клуб і, природно, поширив свої ідеї та пріоритети. Почав еко-бізнесмен з того, що оголосив клуб веганським і прибрав з раціону футболістів спочатку м’ясо, а потім і рибу, і молоко. Для уболівальників на матчах команди також перестали продаватися м’ясні вироби, але в цілому відсутність сосисок в продажу не позначилося на любові фанатів до клубу. Швидше навпаки, з часом «Форест Грін» придбав ще більше прихильників по всьому світу, і не тільки серед веганів. Людям подобаються «особливі» команди, а «Форест Грін» у вищій мірі став «особливим».

Але, як повідомляє портал Metaratings, «зелена політика» клубу поширюється не тільки на харчування. У спортивному інвентарі немає жодного шкіряного м’яча, взагалі немає жодного шкіряного вироби. Футбольне поле удобрюються тільки рослинними матеріалами, а штучна трава виготовлена ​​з перероблених відходів. Електропостачання стадіону здійснюється за допомогою сонячних батарей, навіть сама пересічна газонокосарка працює на сонячних батареях. Фарба використовується тільки органічна, а заправка перед стадіоном призначена для електроавтомобілів. Клуб на постійній основі висуває ініціативи щодо зниження викидів вуглецю в атмосферу.

«Форест Грін» регулярно здійснює проекти, пов’язані з екологією, в тому числі і всі комерційні. Так, буквально днями стало відомо, що виробник екологічно чистих смузі Innocent отримав права на назву домашнього стадіону, раніше відомого як The New Lawn.

А місяць тому захисник «Арсеналу», веган і відомий борець за екологію Ектор Бельерін придбав великий пакет акцій клубу. «Я такий щасливий, що приєднався до «Форест Грін Роверс». У нас буде багато можливостей допомогти нашій планеті»- написав він у своєму «Твіттері».

ФІФА офіційно визнала «Форест Грін» «найзеленішим» футбольним клубом в світі завдяки його екологічним інновацій.


Залишити коментар