Чт. 25 Квітня 2024

У селі на Вінниччині живе найстаріший свійський гусак: птаху більше 32 років

Гусак-довгожитель прославив усе село. В Козятинському районі на Вінниччині живе гусак, якому понад 32 роки. Попри поважний вік, він рухливий і виховує молоде покоління. Власники Гергуна, так назвали птаха, говорять, він їхній найкращий друг і помічник в обійсті. Про це повідомляє vinnitsa, пише agronews.ua.

Гергуна серед зграї видно одразу – він статний і найбільший. Користується повагою. Щойно хазяїн для зйомки взяв гусака на руки, череда панікує і кличе свого лідера.

Гергуна Марії Сергіївні подарували наприкінці вісімдесятих. Відтоді він для неї став найкращим другом. Допомагає доглядати за гусками та курами.

«Глядить і весь час ходить за гусами. Слідкує, щоб ніхто не вкрав, ніхто не підходив до них. Поки всі зайшли в хлів і він позаду за ними прийшов і все, всі сидять», – каже Марія Миколюк власниця гусака.

Раніше Гергуну допомагала керувати зграєю його гуска. Та минулого місяця померла від старості. Андрій Миколюк говорить, чотири дні гусак сумував та постійно кликав її.

«Навіть шукав її. Серйозно. Вони вдвох була пара нерозлучних, як кажуть лебедина вірність. А потім він вже звик. Зараз водить своє нове покоління. Але яке вже це покоління, ми самі не знаємо, збились з рахунку», – розповідає Андрій Миколюк.

Ветеринар Олександр Болгарський каже, що в своїй практиці бачив найстарішого гусака, якому 25 років. Але запевняє, що при правильному догляді і збалансованому харчуванні, гуси можуть жити довше 30-ти років.

«Дзьоб має бути такий масивний, грубий. Зверніть увагу на лапи. Лапи теж мають бути більш ороговівши. Бачив гусака віком 24-25 років, але цікаво подивитися на птаху, якій більше 30 років», – каже ветеринар.

Власники Гергуна сподіваються, він житиме довго і стане найстаршим гусаком в Україні.


Залишити коментар