
Виноградарі Одещини планують виробляти біодинамічне вино

Фото з відкритих джерел.
Цьогоріч погода не сприяла гарним врожаям, виноград не став винятком, особливо це відчули виноградарі півдня України. Найскладніше було тим, хто тримає курс на органічне вирощування.
Про це в інтерв’ю SEEDS розповіла Тетяна Шмаглюченко, співорганізатор і директор компанії «ВІН’С», яка займається вирощуванням столового винограду у Білгород-Дністровському.
За її словам, на урожай винограду цього річ негативно вплинули посуха і весняні заморозки.
«Так, його дійсно мало в цьому році, і причина як в посусі, так і у весняних заморозках. Ось і у нас скромно цьогоріч. Є сорти, які ми мали можливість поливати, було зрошення, відповідно, там більш-менш урожай. А в цілому хотілося б кращого. Якість не ідеальна», – каже Шмаглюченко.
Компанії «ВІН’С» використовує тільки органічні препарати. Тут поступово впроваджують свою систему захисту.
«Ми для себе поставили п’ятирічну планку випробувань, щоб побачити мілдью, оїдіум (хвороби винограду), різних шкідників і прийняли для себе рішення – все-таки це буде комплексний захист, або ж чиста органіка. Тому ми і не подавалися ще на сертифікацію. Притому, що при закладці молодого винограднику ми робили аналіз ґрунту з можливою подальшою сертифікацією. Ми використовували всі базові добрива, які дозволені в органіці», – зазначає вона.
Виноградар каже, що подальші проекти з виноробства будуть пов’язані з біодинаміки.
«Навіть є для цього земля. Тепер справа за малим – навчиться робити біодинамічне вино. Там є свої особливості не тільки по вирощуванню, а й по процесу виробництва і переробки», – наголошує Шмаглюченко.
Компанії «ВІН’С» вирощує столовий виноград на 10 гектарах землі.
Залишити коментар