Пт. 19 Квітня 2024

В Україні названо причини катастрофічних паводків у Карпатському регіоні

Територія України також зазнає кліматичних змін, зокрема, стають інтенсивнішими опади. Вода у гірських річках нині піднімається вище, ніж 100 років назад. У той же час немає належної противопаводкової інфраструктури, яка б цьому запобігала, вважає заступником міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв. Про це повідомляє пресслужба Державного агентства водних ресурсів, пише agronews.ua.

“Територія України зазнає кліматичних змін, зокрема, стають інтенсивнішими опади. Наприклад, це добре видно по берегозахисних спорудах, збудованих ще за Австро-Угорської імперії. Вони дуже міцно збудовані й досі виконують свою функцію, але наразі їх переливає. Не змиває, а саме переливає. Тільки рівні в річках на той момент (будівництва – ред.) не піднімались до такого рівня. Це ознака того, що тоді дощі випадали менш інтенсивні. Зараз вони стали інтенсивнішими. Нам просто треба до цього адаптуватися”, – вважає посадовець.

Велика кількість територій на заході України була затоплена тому, що випала велика кількість опадів на місцевості і вони не потрапили в річку. Тобто населені пункти були залиті дощовою водою лише тому, що там немає каналізації, водовідведення, та взагалі хаотична забудова населеного пункту .

“У когось канави прочищені, а в когось не прочищені, захаращені, засипані сміттям. Це, зокрема, тому, що погано працює місцева влада і не має бачення захисту села, містечка, ОТГ від підтоплення, немає стратегічної схеми, плану дій або контролю за виконанням плану, якщо він є”, – каже Хорєв.

Третя – неправильне ведення лісового господарства в тій місцевості, бо це паводконебезпечний регіон.

Я зараз не говорю про кількість зрубаної деревини. Ми говоримо не про це, а про технологію. Це лісові дороги, які не обладнані дренажем та побудовані без врахування паводконебезпечності, вирубка суцільними масивами, трелювання волоком або важкою технікою, яке в принципі в цивілізованих країнах взагалі не проводиться. Маєтбся на увазі повітряно-трелювальні установки. Я розумію, що це дуже дорога техніка та треба зважити, де ми втратимо більше”, – підкреслив замміністра.


Залишити коментар