Сб. 20 Квітня 2024

Найпопулярніші породи свиней в Україні

Вітчизняні породи свиней не дуже популярні серед українських виробників.

Найчастіше представники промислового сектору надають перевагу свиням данської генетики. 40% промислового поголів’я належить саме до цієї селекційної групи, повідомляє аналітичний відділ Асоціації “Свинарі України” (АСУ), який провів дослідження з метою розподілити промисловий сектор за генетикою.

“Розподіл є умовним. Будується він насамперед на оцінці виробника, до якої генетики він зараховує поголів’я свиноматок свого підприємства. До уваги не брався аналіз програм відтворення: іншими словами, не з’ясовували генетику кнурів, яких використовують для запліднення свиноматок та продукування ремонтного молодняка. Об’єктом дослідження стало 87 компаній, чиє сукупне маточне поголів’я складає 200 тис. гол. чи 95% поголів’я основних свиноматок станом на початок року. Згідно з відповідями промислових виробників свинини, генетичний профіль промислового маточного поголів’я виглядає так:

  • близько 40% припадає на данську генетику;
  • друге місце посідає PIС — 21,2% маточного поголів’я;
  • майже така ж частка французької генетики: сьома частина (13,7%) промислових свиноматок представлена СhoiceGenetics, понад 8% — Ахiom;
  • Ra-SeGenetics (1,6%) та Hypor (2,8%);
  • хоча лише кілька великих свиногосподарств продовжують працювати з тваринами вітчизняної селекції, їх частка сягає 6,6% сукупного маточного поголів’я сільськогосподарських підприємств”, – повідомляють в АСУ.

Залишити коментар