Пт. 19 Квітня 2024

Стало відомо, чому Україна втратили мільйони гектарів земель

Через відсутність фінансування дренажування в Україні втрачено мільйони гектарів земель. Про це повідомляє golos.ua, пише agronews.ua.

За словами голови фермерського господарства «Аделаїда» Сергія Рибалки, раніше в посушливі періоди зволожувати грунт на посівних площах України допомагали дренажні системи. Сьогодні держава не фінансує дренажування посівних площ.

Тому в українських аграріїв є гостра потреба в системах штучного зрошення полів. І тут держава фінансує незначну частину систем штучного зрошення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Апостол сказав, яким критеріям має відповідати майбутній аграрний міністр

«При Радянському Союзі Україна мала 2 млн 600 тисяч гектарів зрошуваних земель, і кілька мільйонів гектарів дренажних земель. На сьогодні дренажування закинуто, а зрошення проводиться тільки на 600 тисяч гектарів. З них 400 тисяч гектарів знаходиться в Херсонській області», – сказав аграрій.

За його словами, вже протягом декількох років в Україні на дренажування немає державного фінансування.

“Завданням дренажних систем було водне регулювання. Дренажні системи дозволяли зберігати вологу в ґрунті. Якщо на якійсь ділянці вологи було мало, закривали засувку, і волога залишалася в каналах. А якщо вологи в грунті було багато, то воду спускали в річки. Раніше держструктури підтримували дренажні системи в робочому стані. Зараз немає фінансування, інфраструктура вийшла з ладу, відповідно, система не працює”, – пояснив він.


Залишити коментар