Чт. 18 Квітня 2024

Виробники попереджають: дешевих абрикосів цьогоріч не варто чекати

Через несприятливі погодні умови сезон місцевих абрикосів цьогоріч в Україні розпочався в середньому на 8-10 днів пізніше ніж в 2019 році. Наразі українські абрикоси реалізовуються в середньому по 25 грн/кг, роком раніше гуртові ціни коливалися приблизно в тому ж ціновому діапазоні.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією Fruit-Ukraine.org.

Водночас виробники повідомляють про значне зниження врожаю кісточкових в результаті квітневих та травневих заморозків, а деякі фермери взагалі говорять по втрату 100% урожаю абрикосів. Оператори ринку очікують, що ціни на абрикос протягом цього сезону утримаються на значно вищому рівні у порівнянні з показниками минулого року.

Однак, складності для українських фермерів не закінчуються зниженням врожаю та затримкою сезону місцевих абрикосів. В Україні на сьогоднішній день катастрофічно низький рівень маркетингу.

“Сьогодні, в Україні не існує місцевих брендів абрикоса, які б реалізовували свою продукцію в індивідуальній упаковці через роздрібні мережі. Більш того, виробники майже не дивляться в бік інтенсивних технологій вирощування абрикосів, які не тільки є економічно вигіднішими, але й дозволяють вирощувати фрукти найвищої якості.

Відповідно, сьогодні на ринку України переважає імпортна продукція, якість якої на порядок вища у порівнянні з українською. Тому не дивно, що споживачі віддають перевагу саме завезеному з інших країн абрикосу, і готові платити більше за якісну продукцію”, – коментує ситуацію директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Минулого року Україні довелось імпортувати 7,4 тис. тонн абрикосів, на суму 5,9 млн. доларів США. Основними країнами постачальники виступили Греція, Іспанія, Молдова, Узбекистан та Туреччина.


Залишити коментар