Сб. 20 Квітня 2024

Аграрії можуть втратити до 100% врожаю томатів через томатну міль

Личинка південноамериканської томатної молі Tuta absoluta здатна завдати значних збитків — втрати врожаю можуть становити 50-100%. Про це йдеться у матеріалі «Томатна міль: подбай зараз, бо завтра буде пізно. Методи боротьби та профілактики» на SuperAgronom.com.

Враховуючи той факт, що томатна міль є карантинним шкідником, його не так просто ідентифікувати через відсутність досвіду роботи з цією комахою.

«Передусім потрібно обстежити поля томатів на факт пошкодження. Згідно з дослідженнями, більшість нових пошкоджень зосереджені у верхньому й середньому шарі рослин, тому саме на ці частини необхідно звертати увагу — встановлення феромонних пасток допоможе у цьому завданні», — радять експерти компанії FMC.

Вони зазначають, що серед популярних біологічних методів боротьби — застосування грибів і бактерій. Для сільгоспвиробників першочерговими все-таки залишаються хімічні методи боротьби.

«За виявлення в пастках імаго T. Absoluta необхідно терміново розпочати масовий вилов за допомогою феромонних пасток та провести хімічні обробки. Для захисту рослин томатів від південноамериканської томатної молі на сьогодні у світі успішно використовують діючі речовини хлорантраніліпрол – Rynaxypyr (Кораген®), циантраніліпрол – Cyazypyr (Ексірель®, Верімарк®)», — розповів керівник відділу маркетингу FMC Україна Максим Яновський.

Препарати з цього хімічного класу зумовлюють миттєву зупинку живлення шкідника.
Для захисту польових та овочевих культур компанія FMC пропонує інсектициди Кораген® (контроль основних лускокрилих шкідників – всі стадії розвитку комах), Верімарк® та Ексірель® (контроль основних лускокрилих та сисних шкідників).

«У світі Верімарк® та Ексірель® є еталонами захисту від томатної молі (Tuta absoluta Meyr.). Тому компанія FMC розпочала процес реєстрації препаратів для захисту томатів від цього фітофага. Очікуйте реєстрацію інсектицидів Верімарк® у нормі застосування 0,5 л/га та Ексірель® 0,75-1,0 л/га для захисту від цього важко контрольованого шкідника вже в наступному 2021 році», — розповів експерт.


Залишити коментар