Пт. 29 Березня 2024

Українські аграрії втратили мільйони гектарів дренажних земель

Раніше в посушливі періоди зволожувати грунт на посівних площах України допомагали дренажні системи. Але в нинішній час держава не фінансує дренажування посівних площ, розповів голова фермерського господарства “Аделаїда” Сергій Рибалко.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією ГолосUA.

За його словами, зараз в українських аграріїв є гостра потреба в системах штучного зрошення полів. Але держава фінансує незначну частину систем штучного зрошення.

“Відразу згадаю, що при Радянському Союзі Україна мала 2 млн 600 тисяч гектарів зрошуваних земель, і кілька мільйонів гектарів дренажних земель. На сьогодні дренажування закинуто, а зрошення проводиться тільки на 600 тисяч гектарів. З них 400 тисяч гектарів знаходиться в Херсонській області”, – сказав аграрій.

“Ось вже протягом декількох років в Україні на дренажування немає державного фінансування. Я поясню: завданням дренажних систем було водне регулювання. Дренажні системи дозволяли зберігати вологу в ґрунті. Якщо на якійсь ділянці вологи було мало, закривали засувку, і волога залишалася в каналах.

А якщо вологи в грунті було багато, то воду спускали в річки. Раніше держструктури підтримували дренажні системи в робочому стані. Зараз немає фінансування, інфраструктура вийшла з ладу, відповідно, система не працює”, – описав ситуацію експерт.


Залишити коментар