Пт. 29 Березня 2024

У Польщі очікують росту цін на малину

Через ріст цін на малину в Сербії та інших балканських країнах, які постачають дуже суттєву частку продукції на ринок ЄС, польські експерти прогнозують зростання цін на малину в своїй країні.

Про це повідомляє SadyOgrody.

«Переважає думка, що ціни на малину при переробці будуть зростати, – розповів доктор Павєл Крачиньський з Інституту економіки сільського господарства і продовольства Польщі. – З одного боку, урожайність літніх сортів обіцяє бути не дуже хорошою, а з іншого боку, в Сербії  –  як повідомляють галузеві ЗМІ, ціни на малину для переробки зросли до рівнів, що перевищують нинішні показники в Польщі. Малинова продукція з Сербії (та інших балканських країн) конкурують на європейському ринку з продуктами, виготовленими з ягід, вирощених у Польщі, через що ціни в цих країнах впливають одна на одну».

Цього тижня, за інформацією, отриманою у підприємствах із заморожування, закупівельні ціни на малину для заморозки склали від 4,30 до 5,00 зл/кг (від 26,95 до 31,34 грн/кг) за ягоду 1-го класу та від 3,70 до 4,50 зл/кг (від 23,19 до 28,20 грн/кг) – за 2-ий клас.

У Польщі близько 30 тис га зайнято під вирощування малини. Урожай цієї ягоди, залежно від погодних умов, в останні роки коливалися від 75 до навіть 125 тис. тонн. Виробництво малини зосереджено в південно-східній Польщі (переважно Люблінське воєводство), де вирощується 80% цього виду. Більшість продукції йде на переробку шляхом заморожування, і в меншій мірі  – на соки та інше. Виробництво малини для свіжого ринку також розвивається в останні роки, але більшість виробників орієнтована на переробку.


Залишити коментар