Пт. 29 Березня 2024

В Україні рекордно знизились ціни на цибулю

Цибуля

Купити якісну цибулю у фермерів південних регіонів України сьогодні можна по 2,5 грн/кг ($0,09). За інформацією аналітиків EastFruit, сьогодні на ринку України почали з’являтися оголошення про реалізацію врожаю цибулі 2020 року за рекордно низьким для останніх сезонів цінами. Купити якісну цибулю у фермера південних регіонів України (як правило, Херсонська область) сьогодні можна по 2,5 грн/кг, що при сьогоднішньому курсі, дорівнює 9 центам США , пише agronews.ua.

За інформацією системи моніторингу оптових цін, в кінці минулого тижня овочівники південних регіонів України продавали цибулю в 2,4 рази дорожче. Звичайно, більшість фермерів заявляють більш високу ціну на цибулю, зокрема найбільш типова ціна становить 2,8 грн/кг, але реальні продажі цибулі йдуть по 2,5 грн/кг.

«Середні оптові ціни на цибулю в Україні сьогодні рівно в три рази нижче, ніж на ту ж дату 2019 року, коли продати цибулю можна було по 7,5 грн/кг. Більше того, протягом усього минулого сезону, ціни на цибулю не опускалися нижче 5 грн/кг. Така ціна трималася тільки у вересні 2019 року, коли пропозиція цибулі на ринку була максимальною. Востаннє оптову ціну цибулі в 2,5 грн/кг фіксували на ринку України рівно 2 роки тому – на початку липня 2018 року. Однак після цього ціни почали динамічно зростати протягом майже всього сезону 2018/19 років», – зазначає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

«При таких цінах на цибулю в Україні вже можна говорити про експорт в Польщу, Молдову та Білорусь, де ціни знаходяться на рівні 25-35 центів США за кг якісної цибулі. При цьому Україна стає більш конкурентною на ринку цибулі ЄС, ніж Узбекистан, Казахстан і Таджикистан, де цибуля теж коштує близько 8-10 центів за кг, але транспортні витрати на її доставку до країн ЄС досягають 30-40 центів за кг», – говорить Андрій Ярмак.

За даними EastFruit, високі ціни на цибулю в Україні протягом двох сезонів поспіль призвели до зниження обсягів експорту української цибулі. У 2019 році Україна експортувала мінімальний обсяг цибулі з 2011 року – 13,2 тис. тонн. При цьому рекордний експорт за календарний рік з України було досягнуто в 2013 році, коли було вивезено понад 44,3 тис. тонн цих овочів.

Основними покупцями української цибулі в останні роки виступають країни ЄС (Польща, Румунія, Естонія, Чехія, Литва та Латвія), Білорусь і Ірак. У 2019 році Україна також експортувала значні обсяги цибулі ріпчастої на ринок Малайзії.


Залишити коментар