Чт. 25 Квітня 2024

Експерти перевірили якість лікарської ковбаси

Ключовим моментом перевірки лікарської ковбаси стало дослідження її складу, перевірка на наявність крохмалю і сої.

Якість вареної ковбаси, особливо її складу – це питання, яке хвилює багатьох  споживачів. Тож для них буде цікавим висновки Центру Експертизи “Тест”, зроблені після перевірки окремих марок Лікарської ковбаси.

Центр Експертиз “Тест” перевірив 6 найпопулярніших марок Лікарської ковбаси, зроблених по ДСТУ 4436: 2005. Це марки “Алан”, “Ятрань”, “Тульчин”, “Фарро”, “Укрпромпостач” і Ferax.

За результатами тестування загальна оцінка “відмінно” у торгової марки “Алан”. Ще три марки отримали загальні оцінки “добре”: “Тульчин”, “Укрпромпостач” і “Ятрань”.

У двох зразків загальні оцінки “погано”: у “Фарро” (у складі виявлено соєвий білок) та у ковбасі Ferax (присутність крохмалю).

Загалом, до маркування виробів у фахівців зауважень не було. Що стосується пакування, то вся ковбаса була запакована під вакуумом. Це вдале рішення, яке помітно продовжує термін зберігання продукту.

Ключовим моментом перевірки Лікарської ковбаси стало дослідження її складу, перевірка на наявність крохмалю і сої. Нагадаємо, що правильний склад цього виду ковбаси – це м’ясна сировина 95% (напівжирна свинина і яловичина). Також продукт включає яєчні компоненти, сухе молоко, сіль і цукор, спеції і нітрит натрію для гарного кольору. Ніякої сої чи іншого рослинного білка, крохмалю та інших замінників м’яса бути не повинно. Чотири ковбаси повністю підтвердили свій заявлений склад: до “Алан”, “Тульчин”, “Укрпромпостач” і “Ятрань” ніяких зауважень не було. У ковбаси “Фарро” виявлені фрагменти соєвого білка, якого не повинно бути. У Ferax в лабораторії було знайдено крохмаль. Через невідповідність заявленого і реального складу загальні оцінки двох цих марок були знижені.


Залишити коментар