Чт. 25 Квітня 2024

Міні-город на підвіконні: ТОП-10 овочів та зелені, які легко можна виростити вдома

Вже розпочалася справжня весна, хочеться зелені та свіжих овочів. Аби не витрачати зайві кошти на продукти, їх можна виростити у себе на підвіконні. 5.ua зібрав для вас поради, як зробити у себе в квартирі міні-город.

Солодкий перець, морква, огірки, помідори, редис і купа свіжої зелені. Не обов’язково йти до магазину, аби наситити свій організм вітамінами. Все це можна вирощувати на балконі або підвіконнику. Цілий рік у вас будуть свіжі, екологічні, а головне, безкоштовні рослинні продукти. Окрім того, таке огородництво прикрасить вашу оселю, а догляд за рослинами заспокоїть після напруженого дня.

Зелена цибуля

Вважається, що виростити зелену цибулю дуже просто. Для цього знадобиться горщик, фанера під розмір горщика, цибулина і вода. У листі фанери потрібно вирізати отвори по діаметру цибулин. У горщик (або склянку) треба налити трохи води, цибулину зафіксувати в отворах фанери і з’єднати всю конструкцію. Варто зауважити, що корінці цибулини повинні ледь торкатися води (аби не було гниття). Воду потрібно міняти щотижня.

Зелена цибуля, овочі, зелень
Зелена цибуля, овочі, зеленьPinterest

Кріп

Кріп також невибагливий у догляді. У горщик із землею висипати насіння кропу і присипати ще зверху трохи землею. Поливати потрібно помірно, адже великої вологості ця рослина не любить. А ось сонячне світло він любить, втім не варто залишати рослину на балконі, якщо вдень там ніби у пічці. Також варто зазначити, що перед посадкою, насіння можна вимочити в теплій воді для кращого проростання.

 

 

Кріп, зелень
Кріп, зеленьPinterest

Петрушка

Її виростити вже не так просто, як зелену цибулю чи кріп, втім не так вже й важко, просто потрібно більше зусиль. Отже, перед тим, як посіяти насіння петрушки, його варто замочити на півгодини. Краще завернути насіння у кілька шарів марлі. Потім можна садити у горщик і забезпечити рослину світлом. Після того, як насіння зійде, зелень потрібно прорідити – відстань між паростками має бути близько 4 см. Коли петрушка виросте, не варто відразу ж обривати все листя. З часом вона відновить своє листя, тому варто трохи залишити.

Петрушка, зелень
Петрушка, зеленьPinterest

Шпинат

Ця рослина любить багато світла і тепла, тому вазони з насінням краще не ставити в тінь, а одразу на підвіконня чи балкон. Перед посівом насіння шпинату варто замочити на кілька діб. Потім потрібно покласти у горщик із землею на відстані 4 см один від одного. Поливати рослину потрібно рясно як до, так і після проростання.

Шпинат, зелень
Шпинат, зеленьPinterest

Базилік

Найлегший спосіб виростити базилік – це використати вже готове стебло рослини. Досить поставити його у воду і вже через п’ять днів з’являться корені. Після цього посадити рослину до горщика і регулярно поливай, збризкуючи листочки водою. Коли листків буде близько шести, треба обрізати верхівку базиліка, аби він почав кущитися.

Базилік, зелень
Базилік, зеленьPinterest

Перець

Для вирощування перцю в квартирі рекомендується використовувати спеціальний ґрунт, збагачений мікроелементами. Насіння потрібно посадити в маленькі горщики і закрити їх харчовою плівкою. Коли з’являться перші паростки, в плівці треба зробити кілька невеликих проколів. Коли перець зміцніє, його можна пересадити у великі горщики або відра. Робити це потрібно акуратно, щоб не пошкодити корінець. Надалі перець можна поливати кожен день і берегти від прямих сонячних променів.

Перець, овочі
Перець, овочіPinterest

Морква

Морква теж непогано росте на підвіконні. Для її вирощування вдома краще брати міні-сорти типу “Пармекс”, “Софі”, “Внучка” чи “Раунд бебі”. Такі сорти не дають великі плоди, відповідно менше займуть місця у вашому міні-городі. Якщо немає спеціального контейнера для вирощування моркви, можна використати звичайні пластикові пляшки, в яких обрізається верх і робляться дренажні отвори внизу. Ґрунт для моркви повинен бути легким і добре дренуватися, температура повітря в межах +13°…+24° С.

Морква, овочі
Морква, овочіPinterest

Огірки

У домашніх умовах добре ростуть самопильні сорти огірків. Перед тим як сіяти огірки, насіння потрібно потримати у слабкому соляному розчині і ті, що спливуть, викинути. Придатне насіння вимочити у розчині марганцівки протягом 20 хвилин. Після чого насіння треба промити на вологій марлі і посадити в ґрунт під плівку. Коли розсада зійде і підросте, її можна розсадити в великі ємності приблизно 6 л. Поливати огірки потрібно теплою водою щодня і спорудити решітку для того, щоб рослина могла плестися.

Огірки, овочі
Огірки, овочіPinterest

Помідори-чері

Ґрунт, як і у випадку з перцем, зручніше купувати готовий. Насіння закопують на глибину 1,5 см, вкривають харчовою плівкою горщики. Коли томати зійдуть, їх треба пересадити у більші контейнери. Рослина має отримувати рівномірне освітлення. Для цього горщики потрібно регулярно повертати до вікна. Поливати слід обережно, щоб не залити рослину. Ґрунт рекомендується час від часу рихлити і підгодовувати мінеральними добривами.

Помідори, овочі
Помідори, овочіPinterest

Редис

Редис рекомендується садити в дерев’яні або глиняні горщики. Насіння перед посадкою можна перевірити, як огірки. Після чого їх потрібно зарити на глибину 1-3 см у пухкий ґрунт і накрити плівкою. Коли з’являться паростки, рослину можна помістити на два-три дні в більш низький температурний режим – близько +15 °C для загартовування. Через п’ять днів після появи перших паростків здійснюють органічну підгодівлю, а через два тижні – мінеральну. Поливати редис потрібно рясно у міру підсихання і берети від сухого повітря.

Редис, овочі
Редис, овочіPinterest

 


Залишити коментар