Пт. 29 Березня 2024

На Закарпатті запрацювала літня школа вівчарства

Літній відпочинок в Карпатах це не тільки природа, гори, річки, а ще й новий досвід. У закарпатському селі Колочава запрацювала справжня школа вівчарства.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією Турінформ Закарпаття.

Тут можна не тільки дізнатись більше про культуру сироваріння, а й спробувати самому навчитись робити справжній карпатський сир за прадавніми місцевими рецептами.

Новачків школи навчають правилам перебування на полонині, у господарстві, знайомлять з його охоронцями (собаками). Охочі мають змогу навіть оволодіти навичками доїння кіз.

Далі студенти школи вівчарства вчаться виготовляти сир, формувати будз, вурду. Звісно без дегустацій кінцевого продукту не обходиться. Всі школярі мають змогу встановити свій намет неподалік від отари, та залишитись на ніч, аби по-справжньому відчути себе вівчарем.

Раніше ми писал про те, що мешканець Закарпаття відкрив для туристів міні-зоопарк  ботанічний сад і навіть музей. У своєму господарстві Юрій Куцина – житель села Калини, що на Закарпатті, має чимало екзотичних тварин. Приїжджі туристи можуть побачити і павичів, і колумбійських золотих фазанів, завітавши в гості до родини Куцин.

Пан Юрій за життя відвідав 76 країн світу. З різних держав і територій привозив не лише сувеніри, а екзотичних птахів, насіння різних культур.

Наразі ж, каже, на це не вистачає ні сил, ні здоров’я. Тепер вирощують традиційну українську городину для себе та для тварин.


Залишити коментар