Пт. 19 Квітня 2024

Новий територіальний розподіл України прирікає села на вимирання

На Україну чекає новий регіональний розподіл – зникне чимало звичних районів. Кабінет міністрів під час позачергового засідання затвердив адміністративно-територіальну реформу України, яка передбачає ліквідацію третини районів та утворення близько 1 400 об’єднаних територіальних громад.

Однак насправді, відбувається не децентралізація, а централізація, від якої постраждають як фермери, так й інші мешканці регіонів, розповів у коментарі для SEEDS незалежний експерт, кандидат економічних наук  Олександр Хмелевський.

“На жаль, так звана реформа децентралізації, яку проводить влада, нічого спільного із справжньою децентралізацією не має. Реформа має на меті скорочення соціальною інфраструктури особливо в селах та селищах.

Ті села, які не стали центрами ОТГ, приречені на вимирання. Всі фінансові ресурси будуть зосереджені в центрі ОТГ, а інші села будуть фінансуватися за залишковим принципом, тобто їм будуть виділяти лише ті кошти, які залишаться після фінансування витрат центру.

В таких селах будуть закриватися школи, дитячі садочки, лікувальні заклади, клуби, тощо. При цьому, центральна влада перекладає відповідальність за недофінансування на владу місцеву. Мовляв, ми вам кошти виділили, якщо на щось не вистачило, то ви в цьому самі й винні”, – переконаний Олександр Хмелевський.

“Виникає безліч проблем із отримання різних довідок, документів, тощо. За ними тепер доводиться їздити за кілька десятків кілометрів. При цьому далеко не в усі села ходять маршрутки.

Люди з переферійних сіл фактично усунуті від участі в місцевому самоврядуванні. Тепер потрапити на збори до місцевої ради чи зустрітися з представниками влади стало непросто.

Фактично відбувається знищення місцевого самоврядування.

Аналогічна ситуація відбувається із укрупненням районів. До нового районного центру іноді доводиться добиратися за 150 кілометрів”, – зазначає експерт.

“Фінансування містечок та селищ, які не стануть центрами нових районів, буде істотно скорочено. Лікарні в таких містах будуть закриті.

Насправді, відбувається не децентралізація, а централізація. Від неї страждають як фермери, так й інші мешканці.

Від ідеї укрупнення районів треба негайно відмовитися. Також треба дозволити селам, яких насильно включили до ОТГ, звідти вийти.

Потрібно відновити місцеве самоврядування та забезпечити справедливий розподіл державних субвенцій. Для забезпечення наповнення місцевих бюджетів слід розвивати фермерські господарства, селянські кооперативи та місцеві переробні підприємства”, – переконаний Олександр Хмелевський.


Залишити коментар