Чт. 28 Березня 2024

Гроші для малих фермерів: уперше в Україні банк кредитує кредитну спілку

Щоб отримати кредит у банку, малим фермерам часто не вистачає майна для застави. Водночас кредитні спілки надають позики дрібним сільгоспідприємцям. І ось уперше в Україні для фінансування агровиробників Банк Альянс відкрив кредитну лінію для спілки «Кредит-Союз».

Влітку 2019 року на ринку аграрного кредитування відбулася унікальна подія: «Банк Альянс» відкрив відновлювальну кредитну лінію для черкаської кредитної спілки «Кредит-Союз» з метою подальшого кредитування агровиробників області.

Яке значення цієї події?

За усталеною практикою, українські банки майже не кредитують інші фінансові установи, особливо кредитні спілки, через конкуренцію в сегменті споживчих кредитів для фізичних осіб. Однак в аграрному секторі банківські кредитні продукти та пропозиції кредитних спілок дозволяють вирішувати різні завдання та націлені на різні аудиторії.

Банки кредитують великі та середні фермерські господарства, які вирощують переважно традиційні експортні культури, мають достатньо активів для передачі в заставу, а також ведуть комплексний облік. Водночас кредитні спілки надають позики малим фермерам, які працюють не лише в традиційному сегменті зернових та олійних культур, а й у плодоовочівництві, сегменті нішевих культур тощо.

Переважно, у цих фермерів не вистачає майна для твердої застави, або ж вони ще не досягнули кількісних параметрів, щоб відповідати мінімальним критеріям банківських кредитних продуктів. Однак «Банк Альянс» зробив великий акцент на розвиток співпраці з агровиробниками та має досить гнучку стратегію, до кожного випадку пропонується індивідуальний підхід.

Іноді фермери паралельно кредитуються і в банку, і в кредитній спілці, але використовують різні пропозиції залежно від поточних завдань. Наприклад, якщо потрібно купити новий трактор, то фермер оформляє кредит у банку строком на кілька років, а якщо кошти необхідні на терміновий ремонт власної техніки – то може скористатися короткостроковою позикою від кредитної спілки. Звичайно, умови та терміни кредитування в обох випадках будуть різними, зокрема як і вимоги для отримання. З метою операційної ефективності та управління ризиками, кожному з кредиторів краще працювати зі «своїми» заявками – і це вже новий погляд на взаємодію кредитних спілок та банків, з позиції, відмінної від конкурентної.

Витоки співпраці – в аграрних розписках

Розвиток співпраці банків та кредитних спілок в агросекторі розпочався завдяки інструменту аграрних розписок. Зокрема завдяки тому, що інструмент розписок дозволяє використовувати майбутній врожай як заставу і таким чином знижує ризики кредиторів при роботі з невеликими фермерами.

Проект IFC «Аграрні розписки в Україні» ще з 2017 року співпрацює з кредитною спілкою «Кредит-Союз», провів профільні тренінги для фахівців спілки та її членів-фермерів щодо можливостей роботи з аграрними розписками. Навесні 2019 року, черкаські фермери зацікавилися цим інструментом фінансування та звернулися із заявками до кредитної спілки. Однак попит на кредитні ресурси у цей період перевищив наявну в спілці пропозицію. «Банк Альянс», який незадовго до цього також впровадив власні програми з використанням аграрних розписок, погодився обговорити можливості співпраці зі спілкою. Згодом банк розглянув заявку від «Кредит-Союзу», і в результаті сторони підписали договір кредитної лінії терміном на 2 роки.

Варто зазначити, що для «Банк Альянс» це перший досвід кредитування спілки, для цього був розроблений спеціальний кредитний продукт, яким тепер можуть скористатися інші учасники ринку.


Залишити коментар