Пт. 19 Квітня 2024

Чим ближче до зими, тим вищі ціни: як змінилася вартість продуктів

Найбільші коливання в цінах було відзначено серед тваринницької продукції.

Аналітики УКАБ проаналізували динаміку цін на споживчі товари в основних супермаркетах столиці за останній тиждень. Найбільші коливання в цінах було відзначено серед тваринницької продукції.

Значних змін зазнали ціни на сир твердий («Російський» класичний твердий 50%). Станом на 23 жовтня, порівняно з 17 жовтня поточного року, сир твердий подорожчав на 36% і на цьому тижні коштує в середньому 224,1 грн/кг (минулого тижня – 165,0 грн/кг). Також зросли середні ціни на сметану – на 5% і цього тижня становили 26,1 грн/пакет (400 г) та вершкове масло – на 2% (43,3 грн/пачка 200 г станом на 23 жовтня). Ціни на курячу тушку зросли у незначній мірі – у середньому на 2%, до 76,0 грн/кг. Також на 2% зросли ціни на сало (до 138,0 грн/кг) та на 1% на грудинку яловичу (до рівня в середньому 98,0 грн/кг).

В той же час є категорія товарів, ціна якої залишилися незмінною за тиждень. Так, вартість свинячої вирізки цього тижня в середньому склала 160,6 грн/кг, що фактично знаходиться на рівні минулого тижня.

Найбільше зниження цін у відсотковому вираженні спостерігалися по молоку (3,2% жирності) – на 16% до 25,7 грн/пакет (пакет – 900 г). Кисломолочна продукція (кефір) зазнала незначної зміни у ціні у вигляді зниження вартості – на 1% ,середня ціна склала 24,3 грн/пакет (900 г).

У цілому, критичні зміни в цінах продукції тваринницького походження стосувалися лише твердого сиру і більшості продуктів молочного напрямку. Причинами такого зростання є як «низький сезон» з точки зору виробництва молока (надої корів зменшуються) та наближення зими і традиційного сезонного зростання цін.


Залишити коментар