Пт. 29 Березня 2024

Хто і як може отримати безкоштовну ділянку землі в Україні

У Кабінеті міністрів України прогнозують, що через рік запрацює ринок землі – відповідний законопроєкт уже зареєстрований у парламенті. Проте залишається безліч питань, які потребують розв’язання – від інвентаризації паїв та визначення власників до безкоштовної передачі ділянок у власність громадян, пише zik.ua

Дізнаємося, як і скільки землі ще можуть безкоштовно отримати українці.

Шість земельних ділянок для кожного громадянина

Право на безкоштовне отримання землі затверджено на законодавчому рівні. Так, згідно з ст. 121 Земельного кодексу України кожен українець може отримати безкоштовно ділянку земель державної або комунальної власності в наступних розмірах:

• до 2 га – для ведення особистого селянського господарства;
• до 0,12 га – для ведення садівництва;
• від 0,25 до 0,10 га – для зведення будинку і його обслуговування (присадибна ділянка). Так, в законі передбачено – 0,25 га – у селах, 0,15 га – у селищах та 0,10 га – у містах;
• до 0,10 га – для індивідуального будівництва;
• до 0,01 га – для будівництва індивідуальних гаражів;
• для ведення фермерського господарства – розмір паю визначається як середній по району або як середній для сільгоспідприємств.

Отримати земельну ділянку певного призначення можна лише один раз, і якщо оформити, приміром не 0,10 га, а 0,05 га, то другу частину вже отримати неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новостворені фермерські і особисті селянські господарства можна забезпечити технікою по лізинговій програмі, – Холоднюк

Куди звертатися, щоб отримати ділянку

У теорії все виглядає просто – якщо законом передбачено, то відмов не може бути, але на практиці доведеться пройти не одне коло чиновників.

У першу чергу потрібно звернутися з заявою про виділення землі в орган місцевого самоуправління. Звертатися потрібно за місцем розташування бажаної ділянки.

У документі вказується розміщення ділянки, її розмір та цільове призначення. Варто підкріпити заяву картою, на якій вказане розміщення землі. Викопіювання з кадастрової карти чи плану можна замовити в територіальному органі Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. Вартість послуги складає 0,03 розміру мінімальної заробітної плати. Але тут можна зекономити та зберегти час – зробити вказані викопіювання самостійно – за допомогою Google maps та Публічної кадастрової карти.

Заява та додані матеріали мають розглядатися в органах місцевого самоврядування не більше місяця.

Наступним кроком, якщо місцева влада дозволить виділити землю, буде розробка проєкту відводу земельної ділянки та підписання договору з організацією землеустрою. Далі проєкт землеустрою потрібно обов’язково погодити з територіальним органом Держгеокадастру. У разі місцезнаходження земельної ділянки у межах населеного пункту або на якій планується розташування об’єкта будівництва, необхідне також погодження з управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої державної адміністрації або місцевої ради.

Після погодження документу, потрібно зареєструвати земельну ділянку у Державному земельному кадастрі. На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Далі потрібно затвердити проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Для цього необхідно звернутися до місцевої ради, подавши відповідне клопотання з погодженим проєктом землеустрою та Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Наступним кроком буде звернення до відповідного місцевого управління державної реєстрації територіального управління юстиції із заявою про державну реєстрацію права власності держави чи територіальної громади на обрану земельну ділянку.

Після здійснення вказаної вище реєстрації місцева рада чи державна адміністрація приймають рішення про безоплатну передачу земельної ділянки з державної чи комунальної власності у власність. У рішенні зазначається кадастровий номер, місце розташування та площа земельної ділянки.

Останній крок – це державна реєстрація права власності земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Насправді така процедура дуже затратна і по часу і по коштам, адже починаючи від отримання викопіювання і продовжуючи розробкою проєктів потрібно сплачувати. Крім того, місцева влада може відмовити в наданні земельної ділянки мотивуючи, приміром, невідповідністю цільового призначення землі.

На сьогодні питання про припинення безкоштовної роздачі землі через відміну мораторію не піднімається. Політики більш переймаються національною безпекою та ймовірністю концентрації українських чорноземів в руках іноземців.


Залишити коментар