Пт. 29 Березня 2024

Територіальний устрій хочуть змінити

Звичний територіальний устрій України зазнає змін. Про це повідомив заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко.

Так, громада замість села, повіт — замість району, регіон — замість області. Тому, громадяни вже мають звикати до нових назв, які погодила Конституційна комісія.

“Згідно road map із децентралізації, до кінця листопада плануємо вийти на проєкт нового адміністративно-територіального устрою та почати обговорювати його з людьми”, – додав Корнієнко.

За його словами, мета реформи не тільки в заміні слів, а в децентралізації влади. За задумом, адміністративна реформа повинна розпочинатися в селі. І села збираються об’єднувати в громади. Округ складуть 10-15 громад, який очолить префект. На рівні областей планується призначення обласними радами глав виконавчих органів, яким будуть передані повноваження.

“Там буде деяка стадійність. Вона викликана процесом внесення змін до Конституції. Ми не можемо їх ухвалити раніше лютого. До внесення змін до Основного закону юридично ми не можемо подавати в Раду законопроєкти, в яких прописано інший адміністративно-територіальний устрій, префекти. Але комунікаційно ми будемо працювати”, – сказав Корнієнко.


Залишити коментар