Пт. 26 Квітня 2024

Семеро осіб можуть скупити Тернопільську область, – Михайло Головко про впровадження відкритого ринку землі

У Верховній Раді України зареєстрували проект Закону № 2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».

Відповідний документ можуть ухвалити до нового року. Згідно з цим законом від 1 жовтня 2020 року в Україні скасують заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Соціологічна група «Рейтинг» провела опитування, яке визначило, що 73 % українці – проти скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення; підтримують це лише 19 % опитуваних та 8 % – не визначилися.

Народний депутат України VII та VIII скликань з Тернопільщини Михайло Головко вважає результати рейтингу правдивими. Про це він зазначив у прямому ефірі програми «Аргументи» на каналі «Тернопіль1».

– Це адекватний рейтинг, який цілком відповідає суспільним настроям. Спілкуючись зі своїми виборцями, я чув їхню думку, то вони висловлювалися так, як і свідчить результат опитування. Майже 80 % – категорично проти, є і частина тих, які б дійсно хотіли продати. До речі, у свій час ВО «Свобода» запропонувала модель, як зробити так, щоб наша земля не стала товаром, у категорію якого вона не входить відповідно. Тоді ми запропонували модель створення Державного земельного банку, який дозволив би людині продати землю за реальною ринковою ціною державі, яка могла б нею розпоряджатися, наприклад, надавати в оренду, зокрема довгострокову. Це допомогло меншості, яка не прагне працювати на землі. Люди справді не хочуть, щоб вступав у дію ринок землі тому, що у нас є гіркий досвід – усі реформи, які проводять в країні призводять  до одного – грабунку українців.  Як кажуть у народі: «Люди залишаються бідними, голими, босими і простоволосими», – пояснив Михайло Головко.

Також нардеп попередніх скликань зауважив, що через відкритий ринок землі майно фермерів може перейти до олігархів, адже український народ збіднілий і не в змозі купувати землю. Про це добре відомо владі.

– Уся власність українців, у тому числі і земля, перейдуть до купки олігархів. Ці закони, які на сьогодні пропонує влада – «Слуги народу», передбачають надання 200 тисяч га в одні руки. Це, перепрошую, сім людей можуть скупити Тернопільську область. Майже 200 осіб можуть заволодіти всією країною. Ця земля – не наша, вона належить майбутнім поколінням і тому така реакція – ніхто не довіряє владі, яка може зробити реформу. Влада знає, що українці не здатні купувати землю, адже вони не мають коштів. Попри це вона продовжує відстоювати скасування мораторію, – обурився Михайло Головко.


Залишити коментар