Мало хто з садівників висаджує тільки звичайну або ремонтантну малину. Здебільшого, змішані посадки, і восени це неабияк ускладнює обрізку. Розберемося, яку малину потрібно обрізати і як, інформує Ukr.Media.

Обрізку малини восени потрібно проводити наприкінці жовтня — у першій половині листопада. У цей час листя з кущів вже облетіли або погано тримаються і не завадять вам реалізувати свій план з очищення куща від зайвої порослі.

Обрізка звичайної малини восени

Якщо ваша малина дала один урожай в середині літа, значить, вона відноситься до звичайних (літніх) сортів. Така малина плодоносить на пагонах минулого року і обрізати її потрібно з урахуванням цього факту.

Крок 1. Уважно огляньте кущ, відгребіть від підстави сухе листя, стару мульчу, зайву траву.

Крок 2. Зріжте біля самої землі пагони, гілки. Їх легко впізнати по темному кольору, корі, яка лупиться, і сухості. Гілки, які вже віддали урожай, легко ламаються, оскільки вже почали засихати.

Крок 3. Видаліть тонкі трав’янисті пагони з куща. Вони не переживуть зиму і тільки заберуть у рослини зайві сили. На дорослому кущі малини повинно залишитися 8-12 гілок, причому бажано, щоб вони не перепліталися, а розташовувалися на невеликій відстані одна від одної.

Крок 4. Решту пагонів зв’яжіть між собою і закріпіть, щоб вони не зламалися під вантажем снігу. Підніжжя куща і сам кущ обробіть від шкідників, а потім замульчуйте свіжим рослинним матеріалом. Всі зрізані гілки застосуйте в городі або спаліть.

Обрізка ремонтантної малини восени

Питанням про те, як обрізати ремонтантну малину восени, садівники задаються тільки в перший рік після посадки. Вже на наступний сезон все стає гранично зрозумілим і простим. Якщо ви зіткнулися з цією проблемою, оберіть для себе один з двох однаково успішних варіантів рішення.

Для отримання врожаю ремонтантної малини один раз на рік (наприкінці літа — на початку осені), утворення великих ягід з усіма сортовими ознаками і підтримки хорошого стану кущів, обрізати їх потрібно “під нуль”.

Крок 1. Відв’яжіть кущ малини від опори, уважно огляньте його, зберіть останні ягоди.

Крок 2. Зріжте до рівня землі абсолютно всі пагони, незалежно від їх товщини, кольору і стану.

Крок 3. Складіть зрізані гілки в основу високих гряд, використовуйте їх для укриття зимуючих рослин або (якщо листя вражене комахами і хворобами) спаліть.

Часткова обрізка ремонтантної малини (на два плодоношення)

Якщо рясні врожаї вам не потрібні, а хочеться зібрати ягоди два рази за один сезон, спробуйте обрізати ремонтантну малину трохи інакше.

Крок 1. Огляньте кущ, виділіть всі гілки, які вже відплодоносили. Їх легко впізнати по-коричневому кольору, корі, яка трохи лущиться, і залишках ягідних китиць. Зріжте їх до підстави.

Крок 2. Залиште на кущі 3-4 зелені молоді та досить міцні гілки. Вони з’являються у другій половині літа і не встигають утворити квітконоси.

Крок 3. Гілки, які залишилися, зв’яжіть разом, пригніть до землі і залиште до заморозків. З настанням стійких холодів замульчуйте основу куща і закрийте гілки соломою, спанбондом або ялиновим гіллям.

Якщо у вашому регіоні м’які зими і температура не опускається нижче -20°C, накривати малину не потрібно, досить буде накидати на кущі снігу.

Навчитися правильно обрізати малину зовсім не складно, достатньо одного разу попрактикуватися і ви вже ніколи не помилитеся. І пам’ятайте, малина є одним з найбільш активно зростаючих кущів, тому без регулярної обрізки ви отримаєте колючі зарості з малою кількістю неякісних ягід.