Чт. 18 Квітня 2024

Що робити, якщо холодець погано застиг

Господині, які готуються до свята, інколи із сумом зауважують, що холодець не застиг. Усі страви готові, а ця, на жаль, підвела, інформує Ukr.Media.

Чому так відбувається і чи можна врятувати холодець?

Холодець не застиг: основні причини

Існує кілька основних причин, через які ця страва не хоче приймати готовий вигляд.

Неправильний склад

Якщо у бульйоні багато м’яса, але мало хрящів і кісток, то йому буде важко застигнути. Річ у тім, що у м’якоті немає тих речовин, які дозволяють рідині “схопитися”. Проте їх достатньо у кістках, ногах, головах, лапах і т. д. Саме ці частини мають желеутворювальні властивості. Якщо їх мало, то бульйон навряд чи застигне.

Забагато води

Коли холодець вариться, вода повинна вкривати тільки його склад. При цьому вогонь потрібно ставити на мінімум. Тоді рідини вистачить до кінця приготування. А якщо її постійно підливати, то можна з нею перебільшити і зіпсувати страву.

Довго/мало варили

Вважається, що до повної готовності холодцю необхідно мінімум 6 годин. На курячі субпродукти йде 4 години. Страва готується довго: не треба поспішати — дочекайтеся потрібного часу.

Мало часу для застигання

Щоб желе застигло, знадобиться близько 8 годин. Щоб процес минув добре, потрібно прибирати контейнери на найвищі полиці холодильника, ближче до стінки, де холодніше. Багато господинь просто залишають їх там на усю ніч.

Несправний холодильник

Ця побутова причина теж може зіпсувати страву. Якщо ваш холодильник працює зі збоями, то не треба йому довіряти холодець: вранці вам дістанеться жижа з кістками, а не смакота.

Як врятувати холодець, що не застиг

Якщо холодець не застиг, не варто зневірятися: є кілька способів, які допоможуть виправити ситуацію.

Найчастіше вона виникає через нестачу желеутворювальних речовин. Щоб їх заповнити, треба засипати у баночку або стакан желатин (суворо дотримуючись інструкції на упаковці) і залити його теплою водою. Цю суміш потрібно залишити до набухання.

Холодець необхідно перекласти у каструлю і добре прогріти на вогні, після чого злити рідину в окремий посуд і процідити її, наприклад, через марлю.

Вже набряклий желатин потрібно нагріти (у мікрохвильовці або на водяній бані) до гарячого стану, розмішати та процідити через ситечко. А після — з’єднати його з гарячим бульйоном. Якщо необхідно, то можна додати спеції.

Відкладене м’ясо треба розкласти по формочках, залити його новим бульйоном і відправити страву для застигання у холодильник.

Ще однією причиною, через яку холодець не міг застигнути, є погано зварене м’ясо. Щоб виправити ситуацію, потрібно скористатися курячими лапками, шийками, крилами або набором для супу — тим, що після тривалого варіння дасть гарне желе.

Весь цей скарб треба відварити у невеликій кількості бульйону з додаванням спецій. Потім необхідно відокремити м’ясо від кісток і процідити бульйон. Невдалий холодець перекладіть у каструлю і поставте на вогонь.

Коли желе перетвориться на бульйон, потрібно злити його у інший посуд, залишити, щоб охолонув до теплого стану і процідити. Далі треба перемішати обидва види м’яса і розкласти його по формах, а новий і старий бульйони об’єднати та залити м’ясо отриманою сумішшю. Скориговану страву слід прибрати у холодильник.

Вважається, що просте уварювання не зробить холодець більш густим: потрібно додати желатин, або нову порцію м’яса.


Залишити коментар