Вт. 23 Квітня 2024

У  теплиці-сфері Сергій Мельник вирощує екзотичні фрукти

Незвичну теплицю у формі купола  на власному обійсті звів Сергій Мельник у селі Цумань Ківерцівського району Волинської області. Щоб побудувати її господар витратив кілька місяців.

–  Ця теплиця ламає стереотипи, хто сказав, що  вона повинна бути прямокутною, як у всіх? – усміхається пан Серій. –  Вперше про сферичну теплицю дізнався з газети, мене дуже зацікавило це, тож взявся моніторити інтернет. Власне, в комп’ютері є спеціальна програма, яка автоматично робить розрахунки. При висоті ½ діаметра (оптимальний варіант для теплиці) формула буде виглядати S = ​​2 π * r2. При діаметрі купола в 4 м для теплиці висотою 2 м в неї «увійдуть»  35 штук трикутників з довжиною ребра 1,23 м і штук 30 трикутників з довжиною ребра 1,09 м.

За словами Сергія Мельника, саме купольна конструкція забезпечує рослини найбільшою кількістю світла, оскільки він проникає з усіх боків. Сферична форма дозволяє створити потрібний мікроклімат, довше утримує тепле повітря без спеціального підігріву. Температура всередині завжди на 10 градусів вища за вуличну. Тут Сергій вирощує лимони, мандарини, інжир, банани, кактуси…

– Теплицю збудував на фундаменті з цементу, щоправда, багато радять викопувати її на 60 см в землю, за принципом льоху, але я не захотів так робити, – зізнається господар. – На фундаменті збудував пімурівку з ракушняку, висотою 60 см. Каркас робив з соснових брусків. Їх  покрив спеціальною протикорозійною рідиною, щоб вберегти деревину від гниття і цвілі. Каркас складав дуже ретельно, дотримувався схеми, яку видав геодезичний калькулятор. Всю конструкцію збирав знизу вгору. Спочатку закріплював елементи нижнього ярусу, потім до них прикріплював елементи наступного ярусу.  Трикутники скріплював між собою металевими скобами.

Теплиці купольної конструкції досить мобільні – сегменти, з яких вони складаються, легко збираються і розбираються. Така конструкція вимагає набагато менше покрівельного матеріалу в порівнянні з іншими.

– Для покрівлі можна використовувати полікарбонат, плівку і навіть скло,  – радить  Сергій.  – Я брав найпростіше – плівку. Хоча вона не володіє теплоізоляційними властивостями полікарбонату, але за рівнем прозорості та легкості монтажу йому не поступається. Полікарбонат не дуже прозорий, але зате відмінно зберігає тепло і при будівництві теплиці не створює жодних проблем. Однак він може перегріватися на сонці. Скло довговічне, прозоре, але має велику вагу і доволі дороге.

Теплиця-сфера має ряд переваг, у порівнянні з прямокутними «родичами». Вона дуже стійка до шквалів та ураганного вітру.  Така особливість обумовлена ​​будовою конструкції купольної теплиці, іменованої в середовищі фахівців «аеродинамікою». Споруди, що мають таку форму, витримують навантаження. Це стосується навіть того вітру, у якого надзвичайно руйнівна сила (за умови, що сферична теплиця виконана з матеріалів високої міцності і має відмінну фіксацію на опорі). Також освітленість з усіх сторін. Відтак у такій теплиці приживаються навіть найпримхливіші рослини.

– Мої заморські деревця чудово почуваються у такій теплиці, – зізнається господар,  – гарно ростуть і рясно плодоносять. А незвична, округла форма, привертає неабияку увагу до себе. Вже багато людей приходило, цікавилося, як виглядає така диво-теплиця, питали поради,  як і собі таку збудувати.

Галина Кіт.

 


Залишити коментар