Стало відомо в якій області найбільше вирощують хмелю
Хмелярство завжди було важливою галуззю агропромислового комплексу Житомирщини. До 90-х років площа хмільників в області становила 6,0 тис. га, з яких 4,9 тис. га були плодоносними насадженнями.
Про це повідомляє Житомирська ОВА.
Однак останні роки вітчизняна хмелярська галузь перебуває у критичному стані через обмеження великих пивоварних компаній на використання вітчизняної сировини.
Попри складнощі, Житомирщина залишається головним виробником хмелю в Україні, займаючи 75% усіх площ хмеленасаджень країни. В місті Житомирі розташований єдиний в Україні завод, сертифікований за міжнародними стандартами, з виробництва гранул хмелю. Вигідне географічне розташування та сприятливі ґрунтово-кліматичні умови сприяють вирощуванню високоякісного хмелю, що дозволяє регіону нарощувати експортний потенціал.
Протягом останніх років загальна площа під насадженнями хмелю складала 0,3-0,4 тис. га, а валове виробництво хмелю досягало 400 тонн із середньою урожайністю 14-16 ц/га. У 2022 році через воєнні дії та складне фінансове становище виробництво знизилося до 200 тонн, але у 2023 році вже зібрано 390 тонн з середньою урожайністю 13,3 ц/га.
У 2024 році хміль вирощується в 13-ти господарствах Бердичівського, Житомирського та Коростенського районів. Найбільші площі зосереджені у ТОВ «ТНХ-Агро Сервіс», ТОВ «Вертокиївка Хміль», ФГ «Еліта-хміль», ТОВ «Хміль України», ПП «Гальчин» та ПАФ «Дружба». Валове виробництво у 2024 році очікується на рівні не менше ніж у 2023 році.
Житомирщина має потенціал повністю забезпечити попит на сировину для пивоварних підприємств України та експортувати хмелепродукцію за кордон, забезпечуючи стабільні фінансові надходження підприємствам.
Залишити коментар