Пн. 23 Грудня 2024

“Соборна” і “Мирослава”: українські науковці презентували сорти картоплі

Сорт Мирослава. Фото з відкритих джерел.

Сорти картоплі Соборна і Мирослава від Інституту картоплярства НААН  презентували у СТОВ «Десна» в селі Боромики на Чернігівщині. Про це повідомляється на сторінці СТОВ «Десна» у Фейсбук.

Селекціонери зазначають, що картопля Соборна – новий столовий сорт середнього терміну дозрівання. Тривалість періоду вегетації становить близько 110 днів. Кущ виростає середньої висоти, добре облистнений. Квітки червоно-фіолетові.

Картопля округло-подовженої форми, рожева, з поверхневими вічками, середня маса товарного бульби становить близько 80 грам. М’якуш світло-жовтий. Вміст крохмалю знаходиться в межах 16,9-17.8%, сухої речовини – 25%. Смакові якості оцінюються 8,9-9,1 балів (з 10 можливих). Належить до кулінарного типу B – розваристість слабка.

Сорт використовують для виготовлення чіпсів. Урожайність, за умови правильної агротехніки, наприкінці вегетації становить близько 43-45 т/га. Товарність – 92%.

Картопля Мирослава – середньостиглий столовий сорт, стійкий до захворювань. Добре переносить посуху, а також патотип раку та альтернаріоз. Картопля сорту Мирослава може зберігатися протягом тривалого часу без втрати товарного вигляду. Має високу врожайність.

Картопля овальної форми, має рожеве забарвлення шкірки та м’якоть світло-жовтого кольору. Одна картоплина може важити від 80 до 140 г. Сорт відмінно підходить для смаження, варіння та салатів. Особливості сорту картоплі Мирослава:

    • висока стійкість до картопляних захворювань;
    • великі бульби вагою до 130 г;
    • висока врожайність – до 600 ц/га;
    • вміст крохмалю – 17,2%;
    • універсальне використання у кулінарії.

Українські кавуни дешевшають рекордними темпами


Залишити коментар