Нд. 8 Вересня 2024

Аграрії Миколаївщини переформатовуються під виробництво льону і гірчиці

Фото з відкритих джерел.

Цьогоріч агропідприємства Миколаївщини різко збільшили вирощування нішевих культур. Про це повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОВА Олена Піскун.

«Миколаївські аграрії різко збільшили вирощування таких нішевих культур як льон, гірчиця та коріандр. Скажімо, якщо до повномасштабного вторгнення в області льону сіяли всього лишень 5 гектарів, то в 2024-му – вже 8 тисяч га», – сказала Піскун.

За її словами, подібна ситуація і з гірчицею: у 2021 році її було 738 га, а зараз стало 5 тис. га та посів коріандру зріс з 3,0 до 3,2 тис. гектарів.

Вона також зазначила, що порівняно з тією площею ріллі, яка є нині в області ( а це понад 1, 5 млн. га), це ще незначні обсяги.

«Але вони свідчать, що наші агропідприємства шукають додаткові шляхи для свого розвитку та отримання прибутку. Ще до війни ми намагалися переконати господарників вирощувати нішеві культури, але вони вагалися. А зараз, коли побачили, що це вигідно – почали цим займатися», – стверджує керівниця департаменту.

У свою чергу, аграрії кажуть, що переорієнтація на нішеві культури сталася ще й тому, що ціни на традиційну пшеницю чи ячмінь через закриті порти і складності логістики, нині дуже низькі і подекуди навіть не покривають собівартості. За словами керівника агрокомпанії ПАЕК Юрія Кормишкіна, їхнє підприємство вирощує льон, коріандр, гірчицю та просо. 70 відсотків вирощеного врожаю іде на експорт.

Кавуни з Калуша зʼявляться на ринках Львова та Франківська

 


Залишити коментар