На Черкащині аграрій повернувся до України, щоб вирощувати кале
Юрій Марчук повернувся з Австралії на рідну Черкащину, аби продовжувати батьківську справу. В Україні отримав господарство у спадок та з 2009 займається агробізнесом.
Ставку фермер зробив на нішеві культури: капусту кале, спаржу та коноплі.
«Ми перепробували ягідних дуже багато, практично всі. Суницю, малину, смородину — це перше, в що ми пішли. Зрозуміли, що це не бізнес. І тоді я вирішив, що будемо висаджувати спаржу. А з’ясувалося, що її саджати не можливо, тому що спаржі не було в реєстрі культур, дозволених до вирощування в Україні», – розповів фермер.
Після спаржі Юрій Марчук вирішив спробувати вирощувати ще одну маловідому поки що в Україні культуру – капусту кале.
«Так само як була невідома спаржа 10 років тому, капуста кале і досі невідома споживачу. Абсолютно. Спаржа — це культура сезонна. Сезон — два місяці. І люди зараз працюють. А що я їм скажу через два місяці? Все, до побачення, зустрінемося в наступному році?
Я шукав культуру, якою можна займатись по закінченню сезону спаржі. І я цю культуру знайшов, коли був у Копенгагені на Новий рік. Пішов на базар. Весь базар завалений якоюсь зеленю. Я питаю, що це? Вони відповіли, що це капуста, кале.
Я прочитав, виявилося, що це супер’їжа, вона дуже популярна в Європі, Америці. Перевага культури в тому, що вона абсолютно не боїться морозу. Ти її посадив, виростив і ти збираєш врожай», – говорить Юрій Марчук.
Сам фермер також полюбляє капусту кале. Каже, що з неї можна зробити все, що завгодно: голубці, пиріжки, тушкувати, жарити, варити, робити супи, борщі.
Залишити коментар