Календар із різновидами обрядового хліба зʼявився у Дніпрі
Про це повідомили представники музею.
Календар був створений співробітницями музею, зокрема – методисткою Вірою Аннусовою та художницею Юлією Лисенко. На кожному з 12 аркушів відображені народні свята, а також наведено перелік смаколиків, які готували у минулому в цей день.
Завантажити чи переглянути календар можна за посиланням.
Інформацію про традиційні види обрядового хліба було зібрано зі спогадів старожилів, які досліджувала переселенка з Луганщини Віра Аннусова. Крім відзначених українських свят, у календарі також вказані державні та військові свята, а також інші пам’ятні дати.
За її словами, українські традиції передбачають спеціальний хліб та іншу обрядову випічку.
Наприклад, на Петра Вериги (16 січня) пекли штрудлики-рулетики зі шкварками або сухофруктами та медом, а під час передвеликоднього посту на Середохрестя – середохресні хлібці, які використовувалися при виході вперше в поле, а на Вознесіння Господнє (40-ий день після Великодня) – драбинки з бубличного тіста.
«Драбинки опускали в солону воду. Багато обрядів пов’язані з цим символом. Якщо драбинки ламалися чи розбивалися, їх з’їдали. А цілі драбинки ставили у святий куточок. Якщо в родині траплялася якась біда, їх ставили на вікно. Вважалося, що саме по цих драбинках ангели спустяться до оселі і допоможуть людям», – пояснила Віра Аннусова.
Залишити коментар