Рятівник бджіл: У Вінниці військовий допомагає містянам не боятися бджіл

Старший сержант Сергій Бондаренко на позивний Борода, рятує бджолині родини, які випадково оселилися у середмісті Вінниці. На його рахунку вже два вдалих переселення – на Вишеньці та Поділлі. І, поки чоловік знаходиться дома, вирішив приїздити у ті місця, де мешканцям нашого міста дошкуляють бджоли. Як це робити, добре знає. Він професійний бджоляр.

«Днями повертався з пасіки додому. Вже у Вінниці почув розмову перехожих, що рухалися вулицею Космонавтів. Що на прямо на кущі сидять бджоли, і людям страшно. Пішов у той бік – сидять. Зайшов в магазин, взяв там коробку, купив скотч. Зняв, посадив в коробочку, привіз додому, підселив у будиночок, дав вощину. Перевіз на пасіку», – розповідає Вінниця.info Сергій Бондаренко.

Буквально наступного дня Сергій виявив у середмісті Вінниці ще один рій.

«Пішов за донькою у дитячій садочок, що на Поділлі. Буквально біля дитячого майданчика бачу ще один рій, який зупинився на дереві. Думаю, рятувати треба і цих. А цей рій, практично удвічі більший за попередній. Нині відбувається нове поселення», – продовжує бджоляр-рятівник.

Бондаренко зауважує, нині триває період, коли бджоли рояться.

«Тобто, відбувається ділення родини на дві-три – коли нові «королеви», або «матки», вилітаючи з вулика, забирають із собою частину колонії. На перельоті, поки шукають собі житло, можуть осісти на перепочинок на кущ чи дерево, на день-два, а потім полетіти далі. Але, можуть і залишитись. Подібна історія була у нашому дворі, коли ми жили у багатоповерхівці. Бджоли сіли низько на кущах. Поруч також був дитячій майданчик. Діти, не розуміючи, наскільки важливі бджоли, просто втопили цілу сім’ю та закидали її камінням», – пояснює Сергій.

Радить, якщо виявили бджолиний рій поряд, головне не чіпати комах.

«Якщо бджіл не чіпати, вони нікого не чіпатимуть. Полетять туди, куди їм треба. Але, якщо страшно, можете кликати мене. Ну, ніби як у фільмі «Мисливці за привидами»», – зауважив бджоляр.


Залишити коментар