Молочна ферма із 30-літньою історією
У селі Нижня Апша Тячівського району вже понад три десятиліття функціонує фермерське господарство «Ростока» Дмитра і Марії Опришів.
Воно створене 1991 року, коли родина отримала від колгоспу 9 га землі на березі річки Тиси.
На той час місцина була заросла чагарниками. Тож подружжю довелося активно попрацювати лопатою та сокирою, аби привести територію до ладу. Тепер тут розташовані приміщення для утримання худоби й зберігання сіна.
Зараз у хазяйстві налічується 600 овець та близько 250 корів і телят. Щодня біля них багато клопотів. Трудяться горяни дружно, усією сім’єю.
Карпатська ферма спеціалізується на виготовленні бринзи з овечого молока. Її пані Марія отримує впродовж весни-літа («від Великодня до Дмитра»). Жінка переконана: «Справжня бринза — як добре вино, достигаючи, набуває унікального смаку, кольору та консистенції». Такі вироби у звичайному супермаркеті не купиш, адже створені за давніми рецептами. Тож вони припадуть до душі навіть найвибагливішим гурманам. Кожна грудка вирізняється своєрідним присмаком, забарвленням — залежно від місця, де випасалися вівці, яку траву скубали. Мають значення й технологія варіння і терміни зберігання тощо.
Окрім сиру, виготовляє сім’я м’ясні вироби. Висока якість сировини зумовлена екологічно чистими луками та хорошим доглядом тварин. Відтак уся продукція безпечна й корисна для організму.
Згадані делікатеси можна зустріти на ринках, сільськогосподарських ярмарках. Щоправда, в часи війни малим виробникам доволі важко, адже впав збут. Але господарі і далі працюють, сподіваючись на кращі часи, які настануть вже після нашої перемоги.
Залишити коментар