Сб. 27 Квітня 2024

Квітникар з Вінниччини отримав грант на розвиток власної справи

12 років Роман Клименков із Вінниччини займається будівництвом. Він – професійний будівельник, має відповідну освіту, а також свою компанію. Але каже, що 4 роки тому йому паралельно захотілося зайнятися чимось іншим — вибір пав на виробництво с/г продукції. Йому було цікаво отримати такий досвід, коли сам посіяв, виростив, зібрав і збув, пише Мінагрополітики.

У місті Гайсин він заключив договори на оренду паїв, облаштував там офіс, купив техніку і почав сіяти пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник, а цього року і ріпак. Так виникло фермерське господарство ”АГРО-ЕКОПРОДУКТ”. Загалом в обробітку в Романа 500 гектарів землі. Розповідає, що, звичайно, цього року було складніше збувати зернові культури. Доводилося вже самому дзвонити і шукати, кому продати, які кращі умови, а щось приберегти для кращих часів, тобто привабливої ціни.

Роман ділиться, що багато років тому написав собі життєвий план, по якому намагається слідувати. Не хоче проживати життя бездіяльно. Тому цього року він викупив радгосп, зайнявся рибальським бізнесом, неподалік очистив територію, на якій було сміттєзвалище, викупив цю ділянку і вирішив там будувати теплицю. “Я маю чимало вже нажитого добра, але абсолютно нічого не спродував, як почалася війна, а навпаки придбав, бо вважаю, що не можна торгувати лише сировиною, потрібно продавати готову продукцію, розвивати економіку країни. Тож створення теплиці не лишилося тільки задумом, я вирішив йти за своїм планом і за допомогою грантової підтримки розвиватиму цю діяльність”, — зазначає Роман. Він є учасником грантової програми зі створення теплиць. Його теплиця має площу 1,62 га.

Там чоловік планує вирощувати квіти, але для підстраховки посадить і огірки, і помідори. Дуже сподівається, що квіти будуть популярнішими і витіснять огірки та помідори, тож теплиця стане виключно квітковою. “Мій товариш давно займається квітами, я спостерігав за ним, бо це цікавий творчий процес і в якийсь момент зрозумів, що в мене теж лежить до цього душа, тож я вирішив спробувати зайнятися саме квітами. Це будуть польові волошки, ромашки, вони дещо схожі зі звичайними, але вищі та більші. Сподіваюся, наші квіткові композиції розійдуться не лише в нашому регіоні, а й за його межами”.

Мінагрополітики бажає Роману Клименкову виростити гарні квіти, які милуватимуть око людей із усіх куточків України.


Залишити коментар