Пн. 29 Квітня 2024

Перелік робіт, які потрібно зробити городникам у листопаді

В останній місяць осені погода вже відрізняється стійкими заморозками та низькою температурою. Але все ще можна працювати на городі та в саду. Не забути про основні роботи допоможе посівний календар на листопад 2022 року, повідомляє ТСН.

1-2 листопада (Місяць зростає) – повільно з саду роботи переміщаються до підвалу та теплиці, щоб проконтролювати зберігання овочів і фруктів. Можна висаджувати в будинку чи теплиці домашні рослини, які швидко зростають. Проводиться вигонка цибулі на перо, а також щепляться плодові культури. В садах обрізаються дерева й кущі, відбувається пікірування розсади.

3 листопада (Місяць зростає) – цього дня краще обробити садовий інвентар: почистити його і впорядкувати. Можна розпочинати висаджувати в домашніх умовах зелені культури.

4 листопада (Місяць повний) – роботою краще не навантажуватися. Можна зайнятися проріджуванням сходів та розпушити ґрунт.

5 листопада (Місяць спадає) – це сприятливий день для висівання підзимих коренеплідних культур. Також можна квасити капусту. Якщо є час, можна зайнятися обрізанням виноградної лози та фомуванням кущів та дерев.

6-7 листопада (Місяць спадає) – вдалі дні, щоб позбутися земляної кірки, обробити домашні рослини від грибків та шкідників, вкрити троянди на зиму, обрізати виноградну лозу та заготовити живці.

8-9 листопада (Місяць спадає) – вдалий період для підзимого висівання коренеплодів. Також варто підгодувати та полити кімнатні рослини, зробити обрізання за необхідності.

10-11 листопада (Місяць спадає) – в ці дні можна спушувати землю, а також обробляти від шкідників рослини. Можете пересаджувати кімнатні рослини з потужною кореневою системою до більш просторих горщиків. Також в ці дні добре квасити капусту.

12-13 листопада (Місяць спадає) – краще не планувати багато справ. Можна вносити добрива в ґрунт для перекопування, прополювати та займатися дрібними роботами в саду.

14-15 листопада (Місяць спадає) – в ці дні обрізання буде сприяти гарному зростанню рослин. Також варто вносити добрива й перекопувати.

16-17 листопада (Місяць спадає) – якщо до цього ви ще не вносили добрива для перекопування, варто це зробити. Можна також прополювати бур’яни та обробляти сад від шкідників.

18 листопада (Молодик) – найкраще підготувати до зими сад: вкрити неморозостійкі рослини, заховати непотрібний садовий інвентар.

19-20 листопада (Місяць зростає) – варто зайнятися домашнім садівництвом: замульчувати й розпушити в горщиках ґрунт. Також можна висіяти пасльонові культури, обприскати вологолюбні рослини та підсвітити насіння і розсаду люмінесцентними лампами.

21-23 листопада (Місяць зростає) – ці дні сприятливі для висаджування цибулі на вигонку, замочування насіння та оброблення кімнатних рослин від шкідників і хвороб. Також за бажання можна висіяти пряно-ароматичні культури (кріп, шніт-цибуля, естрагон, кмин, фенхель, коріандр).

24-25 листопада (Місяць зростає) – в ці дні варто зайнятися господарською роботою на ділянці та підготувати її до зими. Насіння та добрива закуповуються, перевіряється справність садового інвентарю.

26-28 листопада (Місяць зростає) – сприятливий період для вирощування овочевих культур у домашніх умовах. Можна підсвічувати розсаду лампами, щоб вона не витягувалася.

29 листопада (Місяць зростає) – перевіряється урожай у сховищах, якщо заморозки дуже сильні, ящики утеплюються. Можна далі сіяти рослини, що швидко зростають, у теплицях чи в домашніх умовах (пекінська капуста, цибуля).

30 листопада (Місяць зростає) – проводиться розпушування ґрунту навколо пересаджених смородини й аґрусу.


Залишити коментар