
Ольга Козак виростила різнокольорову кукурудзу

Ось таку, не традиційних жовтих барв, а різноколірну «веселкову» кукурудзу виростила на своєму городі Ольга Козак зі села Дроговижа на Стрийщині. На качани приємно дивитися — очей не відведеш. Але багато хто із селян-старожилів дивується з побаченого, не ризикує споживати цю кукурудзу, підозрюючи, що на вигляд цієї культури негативно вплинули погодні катаклізми, хвороби. Насправді ж це не випадкова аномалія, а особливий сорт качанистої.
Унікальну райдужну кукурудзу вивів, скориставшись досвідом своїх предків-індіанців, фермер з американського штату Оклахома Карл Барнс — схрестив шляхом відкритого запилення гібридні сорти різних кольорів. Як наслідок, вийшов оригінальний авторський сорт Glass Gem. У перекладі це звучить як Скляна Гамма, Скляна Перлина. Але найчастіше цей сорт називають Чарівним Калейдоскопом — через те, що жодне зі склоподібних зерен не повторюється за своєю формою і відтінком.
З кольорової кукурудзи готують смачний попкорн, борошно, крупу, корм для птиці й худоби. А от їсти її вареною не вийде — тверді глянцеві зернята надто щільно притулилися одне до одного, можна зуби поламати.
Є й інше застосування цієї кукурудзи. Кмітливі художники, декоратори, ландшафтні дизайнери використовують її зерна як матеріал для своєї творчості.
Багато земляків пані Ольги просять поділитися з ними насінням райдужної кукурудзи, щоб і в себе вдома мати таку екзотику.
Залишити коментар