Сб. 21 Грудня 2024

М’ясо на тютюні — ноу-хау від ізраїльських вчених

Ізраїльські науковці навчились виробляти лабораторне м’ясо, використовуючи листя тютюну як фактору росту – матеріалу, який стимулює виробництво клітин білку. Нова технологія дозволить значно знизити витрати та збільшити показники виготовлення вищевказаного продукту, пише SEEDS.

Так, виготовленням лабораторного яса на тютюні займається ізраїльська компанія BioBetter. На нову розробку вона отримала $10 МЛН.

Представники BioBetter стверджують, що Рослини тютюну, вирощені в полі, – це нова, стійка, ефективна та гнучка відповідь на потреби ринку в факторах росту. Це значно дешевше, ніж використовувати інсулін, трансферин або FGF2.’я

Фактори росту є чи не найбільш вартісною частиною культивування м’яса. Один грам FGF2 коштує від $50 000 до $500 000. Технологія BioBetter може знизити ці витрати лише до $1 долара за грам, повідомляє newfood.media.

«Тютюн має багато переваг. Рослини продукують об’ємну біомасу та швидко ростуть, можуть давати багато врожаїв за рік. При цьому тютюн не можна згодовувати худобі через високий вміст алкалоїдів та неприємний смак», – говорить Аміт Яарі, доктор філософії та генеральний директор BioBetter.

Натомість, за його словами, клітини тютюну перетворюються на «маленькі біореактори, кожна з яких виробляє фактор росту відповідно до послідовності ДНК, вставленої в їхній геном.


Залишити коментар