Павло Хоменко робить вулики з очерету

Останнім часом серед бджолярів-початківців популярними стають вулики зі штучних матеріалів, адже вони дешевші й легкі. Утім, багато “старожилів” бджолярської справи віддають перевагу традиційним дерев’яним вуликам. Мовляв, природний матеріал – це те, що потрібно для бджіл. Але дерево – не єдиний природний ресурс, який можна використовувати для виробництва вуликів. Так, їх можна майструвати, наприклад, з очерету, пише StilnykUA.

Майже вся пасіка (50 сімей) Павла Хоменка, бджоляра з міста Тальне на Черкащині, складається саме з очеретяних вуликів. 28-річний чоловік працює енергетиком у «Тальнівському кар’єроуправлінні». Пасічникувати почав чотири роки тому, коли сам виготовив чотири вулики. Говорить, що іноді буває важко поєднувати роботу енергетика та бджолярство – майже весь вільний час Павло проводить на пасіці.

Дерево було надто дорогим матеріалом для молодого бджоляра, який прагнув швидше розширити пасіку. В Інтернеті він знайшов інформацію про створення вуликів з очерету. Після кількох невдач бджоляреві вдалося створити хороші вулики. каркас він робить з дощок, а стінки вуликів – з пресованого очерету.

Крім доступності очерет має багато переваг, розповідає пасічник. Цей матеріал гарно поглинає вологу. Взимку в таких вуликах бджолам не холодно, а влітку вони не потерпають від спеки. Єдиним недоліком, за словами Павла Хоменка, є те, що збирання і підготовка очерету потребує певного часу.

Бджоляр планує продовжити розширення пасіки. Каже, що головне у цій справі – любити те, чим займаєшся. Тоді у вас все обов’язково вийде, говорить Павло.


Залишити коментар