Натуральні добрива, якими варто запастися на осінь

Саме восени вносять добрива під час перекопування грядок. Тільки для осіннього підживлення підійдуть не всі добрива. Ми розповімо, якими добривами треба запастися на осінь.

Кінський гній — дуже цінне добриво, особливо для теплиць, але і для городу повноцінної заміни йому немає. Вносять його під зиму, бо полежавши, він розкриє всі свої поживні властивості. Норма внесення невелика, всього 3 кг на 1 м². Вносять його під всі плодові рослини в саду і на городі. Тільки використовувати його треба на порожній ґрунт, інакше він спалить всі рослини.

Коров’як — поживний і доступний для садівників. Норма витрати: 5-6 кг на 1 м². Але осіннє внесення для коров’яку − не найкращий підхід, бо за зиму вивітриться відсотків 20-30 поживних речовин. Краще коров’як використовувати для приготування компосту, тоді його можна вносити навіть навесні.

Пташиний послід — це найбільш концентроване органічне добриво. Ідеально підходить для підживлення суниці. Тільки з ним доводиться повозитися, зброджуючи і розбавляючи. Розбавленим розчином 1:15 поливають рослини. А під інші культури пташиний послід під перекопування вносять у сухому вигляді. Вносять його раз у три-чотири роки.

Компост — активно розподіляють по ділянці саме восени. Вносять його перед перекопуванням ґрунту, суцільно вкриваючи землю. Компост не тільки дає рослинам поживні речовини, але і прискорює отримання врожаю. Так, ділянка під картоплю, припудрена компостом, дозволяє зібрати врожай на два тижні раніше.

Попіл — восени використовується на важких глинистих ґрунтах. На інших ґрунтах восени не використовується, бо калій вимивається талими водами.


Залишити коментар