Пн. 13 Травня 2024

Зготуйте справжній закарпатський бограч

150 г копченого сала, 1 маленька свиняча рулька, по 0,5 кг яловичини і свинини, 300 г копчених ребер, 200 г домашньої копченої ковбаси, 3 цибулини, 3 морквини, 2 помідори, 2 солодкі перчини, 1 гостра перчина, 3 ст. ложки солодкої паприки, 1 кг картоплі, часник, спеції (є спеціальні для бограчу, якщо у вас таких нема – то свої улюблені до м’яса), зелень, сіль.

Рульку замочити на кілька годин у холодній воді, пошкребти ножем. М’ясо порізати кубиками приблизно 4Х4 см. У казанку розтопити дрібно порізане копчене сало, посмажити до шкварок, дістати їх. У розтоплений жир додати дрібно посічену цибулю, обсмажити до золотистого кольору, всипати паприку і швидко перемішати, щоб вона не згоріла. Додати м’ясо, перемішати, додати реберця, перемішати. Додати рульку і залити водою, щоб ледь покрила (води лити мінімальну необхідну кількість). Тушкувати на невеликому вогні 2–2,5 год. За потреби, підливати по трішки води, щоб м’ясо було покрите.

Коли м’ясо на рульці почне відділятися від кістки, дістати її, обрізати м’ясо, порізати шматками, покласти назад у казан, додати порізану кубиками моркву, картоплю, дрібно порізані помідори і перець, порізану кільцями домашню копчену ковбасу, залити водою, щоб покрила, посолити. Варити ще 30 хв, додати посічений часник і гострий перець, смпеції. Проварити ще 5 хв, додати посічену зелень петрушки і кропу, довести до кипіння і зняти з вогню. Якщо готуєте на природі, можна занурити палаюче поліно з твердолистяного або фруктового дерева.

 


Залишити коментар