Пт. 19 Квітня 2024

Вчені вивели новий сорт горіхів

Днями завершився процес омологації та реєстрації у каталозі сортів рослин Румунії сорту волоського горіха «Рубін», пише agronews.ua. Сорт цікавий він тим, що шкірка ядра плода забарвлена ​​у приємний відтінок червоного кольору.

Дикорослі дерева з такими плодами, які, мабуть, з’явилися в результаті природної селекції, виявив румунський фермер. Через нього саджанці горіха з такою цікавою властивістю потрапили до Республіки Молдова і були щеплені та доопрацьовані одним із молдавських розсадників до стадії, коли сорт може бути стабільним і представляти комерційний інтерес.

Сорт «Рубін» зараз перебуває у процесі офіційної реєстрації й у Республіці Молдова. Селекціонер, який окультурив цей сорт горіха і назвав «Рубін», визнає, що він, звичайно, не зможе похитнути комерційні позиції, наприклад, сорту «Чандлер» навіть на регіональному ринку Республіки Молдова та Румунії. Він не зрівняється з ним і йому подібними сортами з погляду продуктивності та не відрізняється унікальними характеристиками щодо калібру, органолептичних властивостей тощо.

Тим не менш, особливе забарвлення ядер виводить «Рубін» у розряд цікавих нішевих продуктів, здатних зацікавити кондитерську індустрію, HoReCa і т.п.


Залишити коментар