Пт. 29 Березня 2024

Ціни на ріпак змінилися

В Україні триває формування закупівельних цін на ріпак, які в поточному сезоні залишаються під тиском низького попиту в портах та логістичних складнощів з доставкою через західні кордони до ЄС. Про це повідомляє   graintrade.com.ua, пише agronews.ua.

Слідом за світовими біржами закупівельні ціни на ріпак за тиждень дещо виросли, але подальше зростання обмежене збільшенням пропозицій та відсутністю попиту у портах Чорного моря.

Збирання озимого ріпаку в Україні завершується, але у західних та північних регіонах його затримують дощі. За прогнозами, цьогоріч буде зібрано 2,8-3 млн т ріпаку, що на 10-15% перевищить торішній врожай.

Протягом тижня ціни на ріпак в портах Дунаю виросли до 440-450 $/т, а на DAP Польща, Румунія – до 580-620 $/т. На франко- елеваторах закупівельні ціни на ріпак залишаються в межах 11500-14000 грн/т залежно від регіонів, але у західних регіонах зафіксоване зростання попиту на франко-господарствах з поставкою до ЄС.

Переробники у західних областях пропонують 14000-15500 грн/т з доставкою на завод, проте зазначають, що внаслідок складнощів з реалізацією шроту обсяги переробки будуть незначними.

Після бурхливого зростання на минулому тижні котирування на ріпак та канолу цього тижня знизилися під тиском збільшення пропозицій в ЄС та гарної погоди в Канаді, яка сприяє формуванню високого врожаю.

Серпневі ф’ючерси на ріпак на паризькій MATIF хоча вчора і виросли на 15,5 €/т до 648,5 €/т або 664 $/т, але загалом за тиждень впали на 6,4% на тлі збільшення пропозицій нового врожаю.

Листопадові ф’ючерси на канолу вчора виросли на 2,6% до 844 CAD/т або 655 $/т, але з початку тижня впали на 5,9%.

Виведення з портів Одеси та Чорноморська кораблів, які залишалися там з початку війни, а також заведення судна під завантаження вперше за весь період агресії у перспективі нормалізує роботу портів, та протягом одного-двох місяців збільшить попит на поставки товарів до портів Чорного моря. Це дозволить трейдерам відновити закупівлі в портах та прискорити поставки й отримання оплат фермерами, хоча й не підвищить ціни внаслідок високої вартості фрахту та страхування.


Залишити коментар