Пт. 26 Квітня 2024

Який сорт фундука найперспективніший визначить Українська горіхова асоціація

Українська горіхова асоціація (УГА) створила робочу групу спеціалістів та аматорів-фундуківників виділення найбільш перспективних американських та вітчизняних сортів фундука для промислового вирощування в Україні.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив президент асоціації Геннадій Юдін.

Він зазначив, що наразі пройшли реєстрацію в Україні та внесені в Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні 11 сортів фундука  американської селекції.

«Нам потрібна фахова порівняльна характеристика сортів фундука української і зарубіжної селекції з метою виділення найбільш перспективних сортів фундука для промислового вирощування в Україні», – наголосив президент УГА.

Він додав, що для цього Українська горіхова асоціація в єдину робочу групу залучає як фахівців Інституту садівництва НААНУ (м.Київ), Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України (м.Умань), Дослідно-селекційного дендрологічного центру «Веселі Боковеньки» (Кіровоградська область),  Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького (м.Харків), Одеського державного аграрного університету (м.Одеса) так і аматорів-фундуківників для спільної співпраці.

«На підставі отримання результатів з різних кліматичних зон України, статистичного обробітку порівняльних характеристик сортів фундука будуть зроблені дослідження основних господарських ознак, якісного і кількісного складу жирів, білків, вуглеводів, вітамінів, мінерального складу сортів української і зарубіжної селекції. В результаті досліджень будуть проведенні відповідні класифікації сортів по групах їх цільового призначення (з високим вмістом жиру, високобілкові, по крупності плодів та інші). Всі ці дослідження будуть використані у проектуванні майбутніх промислових фундукових садів для створення промислової культури вирощування фундука, як культури високої рентабельності», – підкреслив Геннадій Юдін.


Залишити коментар