Пт. 29 Березня 2024

Стало відомо, як війна в Україні вплинула на збір полуниці у Фінляндії

Близько 2 млн кілограмів полуниці (суниці садової) в 2022 році залишилися гнити на полях Фінляндії. Ягоди не зібрали через нестачу працівників. Повідомляє agrotrend.com.ua, пише agronews.ua.

Справа в тому, що раніше приблизно 70% сезонних робітників на збирання ягід приїжджали саме з України. Війна внесла корективи у процес сезонної трудової міграції та фінські ягідники зазнали істотних збитків.

Фермерам із Фінляндії довелося оперативно шукати нових працівників. Загалом на плантаціях залишилися незібраними 10-15% суниці садової – це приблизно два мільйони кілограмів.

Наприклад, ферма Alanteen Tila у Пайміо щорічно вирощує 250 тонн садової суниці. Незібраною залишилося близько чверті врожаю, а саме 50-60 тонн.

“Все літо ми шукали робочу силу, як збирачів, так і продавців, і я чув, що багато підприємців говорили, як важко було знайти співробітників”, – розповів генеральний директор Alanteen Tila Аарні Аланне.

За словами директора фінської Асоціації садівників та ягідників Міїка Іломякі, ситуація не є критичною, адже фермерам по всій країні вдалося зібрати понад 85-90% урожаю.


Залишити коментар