Пт. 29 Березня 2024

Урожай під час війни: експерти пояснили, чи вистачить Україні круп і що доведеться купувати за кордоном

Попри повномасштабну війну з рф Україна все ж зможе цього року забезпечити свої потреби в вівсі, гречці та просі, оскільки посівна цих культур активно продовжується.

Разом з тим, за даними аналітиків Українського аграрного клубу (УКАБ), за кордоном традиційно доведеться купувати лише рис. Про це пише Agro Review з посиланням на УНІАН.

За словами експертів, крупи особливо важливі для продовольчої безпеки країни, адже споживання вівса в Україні сягає 4,2 кг на рік на людину, а гречки – 2,8 кг.

“У споживчому кошику українців значне місце займають крупи. Понад 30% калорій, що отримуються, формується саме завдяки продуктам переробки зерна. Зрозуміло, що під час війни виробництво круп є першочерговим у формуванні продовольчої безпеки”, – зазначили в УКАБ.

На кінець 2021/2022 маркетингового року (закінчується в кінці червня) Україна потенційно може вийти на залишки запасів: гречки – 11 тис. т, пшона – 48 тис. т, вівса – 176 тис. т. За підрахунками експертів, цих обсягів достатньо для забезпечення внутрішнього ринку: сировини є достатньо, а переробні потужності для виготовлення круп у таких обсягах є.

Зокрема, вирощений в Україні овес практично повністю використовується на внутрішньому ринку, лише незначна його частка експортується. Також практично весь необхідний обсяг гречки Україна забезпечує самостійно, поступово зменшуючи імпортне постачання.

Але виробники круп висловлюють побоювання щодо майбутнього врожаю — чи посіють та виростять сільгоспвиробники достатню кількість потрібних для переробки культур. Адже за нинішньої ситуації спрогнозувати остаточну кількість посівів круп’яних складно. Так само як і неможливо оперативно відслідкувати динаміку виробництва за видами круп у розрізі регіонів.

“Найбільш проблемним сьогодні виглядає сегмент гречки, де є потреба в імпорті сировини чи готової продукції для забезпечення питомих показників виробництва на рівні попередніх сезонів. У решті ж сегментів виробництво цілком може бути переорієнтованим, але постає питання забезпеченості сировиною”, — вважає аналітик “АПК-Інформ” Вікторія Рожко.

Єдина круп’яна культура, яку Україна досить багато імпортує, – це рис. Це пов’язано із природними умовами його вирощування. В Україні рис вирощують лише в Одеській та Херсонській областях. Так, у 2021 р. було вирощено 49,5 тис. тонн, а імпортовано – 83 тис. тонн цього продукту.

“У поточних складних обставинах Україна зможе забезпечити свої потреби у вівсі, гречці та просі, оскільки посівна цих культур активно триває. Окрім того, ці види круп’яних культур заборонені до експорту для забезпечення внутрішніх потреб українців. Виключення щодо самостійного забезпечення становить лише рис, який ми традиційно імпортуємо”, – резюмувала старший аналітик УКАБ Світлана Литвин.


Залишити коментар