Чт. 25 Квітня 2024

Як обрати мед: сорти, органіка, визначення якості продукту

Попри зменшення обсягів експорту в 2021 році, Україна залишається одним із провідних гравців на світовому ринку меду. Через невдалий рік та зменшення обсягів виробництва в Європі та Аргентині, світові ціни на мед зросли.

Українські експортери також закуповували гуртові партії продукту в українських бджолярів за вищими цінами, відповідно, мед подорожчав і на внутрішньому роздрібному ринку, повідомляє SEEDS.

Мед є досить корисним продуктом, і навіть попри підвищення ціни, попит серед українців зростає. Частково на підвищення світового попиту вплинула пандемія коронавірусу. Але як правильно обрати якісний продукт і які види меду пропонують українські виробники?

Існує мед з різнотрав’я та монофлорний продукт, зібраний з квітів однієї культури. Останній зазвичай цінується більше і має вищу ціну. Утім, наприклад, соняшниковий мед, хоч і є монофлорним, має найнижчу ціну.

“Коли говоримо про монофлорний продукт, йдеться, наприклад, про акацієвий, гречаний, липовий мед. Такі види меду мають однорідну структуру. Проте у зв’язку з природними катаклізмами нам зараз складно збирати монофлорні види меду. Плюс, якщо зараз, наприклад, зменшаться посіви гречки, або поширеними будуть самозапильні культури, ми можемо залишитися без гречаного меду”, – зазначив у коментарі для “Українського радіо” президент Спілки пасічників України Володимир Стретович.

В Україні існують стандарти щодо якості меду. Зокрема, вологість продукту не має перевищувати 14%. Щоб мед не кристалізувався, а залишався рідким, перед продажем його можуть нагрівати до 45 градусів. Такий продукт називають гомогенізованим.

Хоча звичайний мед, безперечно, є корисним продуктом, ще більше цінується органічний. Утім, виробництво такого продукту потребує значних зусиль.

“Для того, щоб його зібрати, треба, щоб в радіусі 10 кілометрів від місця збору не було жодних підприємств, сільськогосподарських виробництв, тваринницьких ферм. Адже там бджола може взяти вологу не з чистого джерела, а з якоїсь ферми, посудини. Такий меж можуть збирати в Карпатах або степах”, – говорить Володимир Стретович.


Залишити коментар