Пн. 23 Грудня 2024

Чим приваблюють туристів карпатські буйволи

Молоко буйволів цінується більше, ніж коров’яче чи козяче. Воно жирніше та солодше. До того ж самі буйволи витриваліші та живуть майже вдвічі довше за корів. Ці тварини не є екзотикою для України. В Карпатах буйволів розводять уже півтори тисячі років, утім протягом останніх десятиліть їх поголів’я скоротилося майже до нуля.

Відродити цей напрямок тваринництва прагнуть в Олешнику на Закарпатті. Поштовхом до розвитку бізнесу є зростання популярності гастрономічного та зеленого туризму, повідомляє SEEDS.

Найбільш складна ситуація в галузі була у 90-х роках. Тоді в усій Україні залишилось лише близько сотні тварин.

“Гастротуризм став виходом для порятунку буйволів. Їхнє молоко втричі жирніше за коров’яче, але воно легко сприймається нашим організмом. Воно також дуже корисне, оскільки містить більше білків, кальцію, магнію, фосфору. Концентрація деяких мікроелементів у молоці буйволів перевищує показники коров’ячого молока у 5-6 разів”, – розповідає адміністраторка буйволиної ферми Інна Левдар.

Наразі на фермі з унікального молока виготовляють сметану, масло, згущене молоко та сири. При цьому тут пропонують туристам кілька видів сирів, як твердих, так і м’яких, наприклад – моцарелу.

На фермі в Олешнику утримують кілька десятків тварин. Практично всі прибутки власники інвестують в розвиток господарства та нарощування поголів’я. Згодом господарі планують офіційно зареєструвати породу карпатського буйвола, що відкриє багато нових можливостей. Наприклад, можна буде створювати молочну продукцію з унікальним географічним зазначенням та ін.

До речі, це не єдине подібне господарство в Україні. Наприклад, у селі Климець на Львівщині діє господарство, де утримують кіз, корів, буйволів, бджіл, варять сири, проводять екскурсії та дегустації. Тут утримують 30 буйволів.

Господарство у Климці відкрите для туристів щодня. Відвідувачам демонструють приміщення для утримування тварин, процес сироваріння, а також влаштовують дегустації сирів.


Залишити коментар